Szaszłyki wieprzowo – warzywne

Coś dla każdego amatora grilla:  mamy boczek i grzyby oraz chude mięso i warzywa, całość  w ziołowo – czosnkowej marynacie. Sprytny sposób obdzielenia wielu osób niewielką porcją mięsa i jednocześnie przemycenia ekstremalnym mięsożercom porcji warzyw. To jest potrawa idealna na grilla…ale w piekarniku także udaje się świetnie.  Wegetarianie niech się nie zżymają, i zamiast mięsa użyją wędzonego tofu, z tą marynatą także smakuje świetnie.

Składniki (na 8-12 sztuk, zależy jak długie macie patyki):

  • 1 polędwiczka wieprzowa, ok 500g
  • niewielka cukinia
  • po pół czerwonej i żółtej papryki
  • trzy grube (min. 2 cm) plastry wędzonego boczku
  • mała, czerwona cebula
  • 6 pieczarek

Marynata:

  • oliwa (kilka łyżek)
  • sos sojowy (solidna łyżka)
  • ocet balsamiczny (łyżeczka)
  • czosnek (1 duży ząbek)
  • cząber, oregano, zioła prowansalskie (po łyżeczce)
  • papryka wędzona słodka (pół łyżeczki)
  • pieprz

W dużej misce mieszamy składniki marynaty i wrzucamy pokrojone w podobnych rozmiarów kostkę: mięso, boczek, paprykę i cukinię. Cebulę rozdzielamy na warstwy i każdą kroimy na kawałki odpowiedniej wielkość. Wybieramy nieduże pieczarki i ciachamy na pół. Po dodaniu do marynaty pieczarek i cebuli mieszamy delikatnie żeby nie połamać grzybów i marynujemy min. 30 min (moje szaszłyki spędziły w marynacie ponad 24 godziny bo nie miałam ich kiedy wcześniej zrobić).

Wrzucamy na gorącego, ale nie płonącego (ma być żar, nie jęzory ognia) grilla. Często obracając opiekamy jakieś 15 minut. Piekarnik zaś rozgrzewamy do 220°, najpierw obsmażamy szaszłyki na bardzo rozgrzanej patelni grillowej, potem dopiekamy na kratce piekarnika jakieś 8-10 minut. Podłóżcie pod spód blachę na skapujące krople marynaty i nalejcie na nią nieco  wody – to bardzo ułatwi sprzątanie. Kontrolujcie czas pieczenia – polędwiczka jest chudym mięsem i łatwo ją wysuszyć, rozerwijcie jeden kawałek mięsa – jeśli nie jest surowy w środku to nie pieczcie „jeszcze na wszelki wypadek” tylko podawajcie od razu.  Szaszłyki lubię podawać z sałatą, tzatzikami lub sosem czosnkowym, i pieczonymi ziemniakami. Do kompozycji na patyku można dodać innych warzyw, np. pomidorków koktajlowych, bakłażanów, lub użyć piersi z kurczaka. Kto powiedział, że zimą nie da się grillować?

IMG_0661

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *