Tzatziki z miętą
Trochę zmodyfikowana wersja klasycznego, greckiego sosu na zimno. Mięta i skórka z cytryny zapewniają dodatkową dozę świeżości, zaś czosnek, koperek i ogórek dbają o to, by od klasyki nie odejść za daleko.
Składniki:
- 200ml gęstego jogurtu
- pół ogórka wężowego
- ząbek czosnku
- garść liści mięty
- 1/4 pęczka koperku
- pół łyżeczki skórki z cytryny
- sól, pieprz
Ogórka myjemy i pozbawiamy pestek. Najprościej przeciąć go na pół, każdą połowę znów na pół i odkroić pestki nożem. Trzeba się ich pozbyć bo rozwodniłyby sos.
Ogórka ścieramy na grubej tarce, przekładamy na sito i lekko solimy. Gdy puści sok wyciskamy go porządnie z nadmiaru wilgoci i łączymy z jogurtem. Łączymy z bardzo drobno posiekanym czosnkiem (ja rozcieram go na pastę ze szczyptą soli), doprawiamy do smaku solą, skórką cytrynową (tylko żółta warstwa) i pieprzem. Dodajemy posiekane liście mięty i koperek. Podajemy dobrze schłodzony.