Tzatziki z miętą

Trochę zmodyfikowana wersja klasycznego, greckiego sosu na zimno. Mięta i skórka z cytryny zapewniają dodatkową dozę świeżości, zaś czosnek, koperek i ogórek dbają o to, by od klasyki nie odejść za daleko.

Składniki:

  • 200ml gęstego jogurtu
  • pół ogórka wężowego
  • ząbek czosnku
  • garść liści mięty
  • 1/4 pęczka koperku
  • pół łyżeczki skórki z cytryny
  • sól, pieprz

Ogórka myjemy i pozbawiamy pestek. Najprościej przeciąć go na pół, każdą połowę znów na pół i odkroić pestki nożem. Trzeba się ich pozbyć bo rozwodniłyby sos.

Ogórka ścieramy na grubej tarce, przekładamy na sito i lekko solimy. Gdy puści sok wyciskamy go porządnie z nadmiaru wilgoci i łączymy z jogurtem. Łączymy z bardzo drobno posiekanym czosnkiem (ja rozcieram go na pastę ze szczyptą soli), doprawiamy do smaku solą, skórką cytrynową (tylko żółta warstwa) i pieprzem. Dodajemy posiekane liście mięty i koperek. Podajemy dobrze schłodzony.

IMG_1601

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *