Szafranowy ryż z groszkiem i pomidorami

cover

Doskonałe, wegańskie i proste danie lub równie dobry dodatek do mięsa czy ryby. Lekko, wiosennie (nawet w środku zimy), warzywnie…ale nie nudno bo nasz ryż podkręcają kurkuma i szafran. Przyprawy zapewniają nie tylko aromat ale także intensywny, żółty kolor.

Składniki (na 2 porcje dania głównego lub 3-4 dodatku):

  • 100g białego, długoziarnistego ryżu
  • 1 cebula
  • 8cm białej części pora
  • 1/2 szklanki groszku (świeży lub mrożony, byle nie z puszki)
  • 1/3 pęczka dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 dość łagodne chilli
  • 1 naprawdę duży pomidor (np. bawole serce, zimą 2 pomidory z puszki + łyżka soku)
  • łyżka ketchupu
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta szafranu
  • sól, pieprz

Zaczynamy zabawę od ryżu – zagotowujemy wrzątek, doprawiamy go solą i łyżeczką kurkumy, wrzucamy ryż. Jeśli używacie takiego z torebki to woda powinna ją zakryć, jeśli macie ryż „luzem” to wody 2 razy więcej niż ryżu. Gotujemy aż będzie lekko al dente (gotowany nie w torebce ma nie wypić całej wody). Odcedzamy nie nad zlewem, tylko nad miską – trochę wody z gotowania może nam się potem przydać. Gorący ryż mieszamy z szafranem i drugą łyżeczką kurkumy, odstawiamy. Na patelni, na oliwie podsmażamy cebulę i pora, gdy się lekko zrumienią dodajemy czosnek, chilli i po chwili obranego ze skóry, posiekanego pomidora. Podsmażamy aby woda zawarta w pomidorze nieco odparowała, dorzucamy ryż, doprawiamy solą, pieprzem i ketchupem (mówcie co chcecie- dobry ketchup jest zacną przyprawą i basta). Dorzucamy groszek, smażymy jeszcze chwilę a gdyby potrawa była za sucha lub zaczęła się przypalać podlewamy odrobiną wody z przyprawami, w której gotowaliśmy ryż. Zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną dymkę, mieszamy i serwujemy. Proste, prawda? Kto powiedział, że ryż jest nudny…w tym wydaniu jest zajebiście żółty, aromatyczny…i obraca się w dobrym, warzywnym towarzystwie.

cover

Wiosną i latem mamy cudowne, młode warzywa, korzystajmy z nich…zimą zaś posiłkujmy się mrożonym groszkiem i pomidorami z puszki – tak jak wspomniałam przy liście składników, mniej więcej 2 sztuki + odrobina soku zastąpią nam soczystego pomidora poza sezonem. Kombinujcie państwo z ziołami, przyprawami – odrobina garam masali i listki kolendry to podróż na dalszy wschód, kmin rzymski i świeża mięta to ten bliższy. Można do dania dodać cukinię, fasolkę szparagową…co wam się tylko podoba! Dla urody można też posypać danie czarnym sezamem lub czarnuszką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *