Pieczarki z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami
Faszerowane pieczarki nie muszą się kojarzyć z imieninami u cioci i farszem z siekanego jajka na twardo…
Składniki:
- 10 sporych pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 suszone pomidory z zalewy
- 50g sera pleśniowego (ja użyłam Lazura złocistego – stąd żółty kolor, ale gorgonzola, roquefort itp. także świetnie się sprawdzą)
- 4 plastry surowej szynki (parmeńska, szwarcwaldzka itp.)
- oliwa, zioła prowansalskie, pieprz
Grzybom urywamy nóżki, które kroimy w kostkę lub z grubsza siekamy. Kapelusze spryskujemy oliwą (lub smarujemy pędzelkiem) i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 200° – mają się podpiec, czyli trochę skurczyć i puścić wodę.
Na oliwę wrzucamy szynkę i cebulę, gdy się podsmażą dodajemy pokrojone nóżki z pieczarek, doprawiamy ziołami i pieprzem. Farsz lekko studzimy i dodajemy pokruszony ser (zostawiam odrobinę do posypania wierzchu)oraz drobno posiekane pomidory z zalewy. Soli bym raczej nie dodawała – szynka i ser są słone. Napełniamy farszem kapelusze, na wierzch każdego kładziemy dodatkową, małą porcję sera i wkładamy do pieca aż pieczarki się zapieką. Podajemy na ciepło, z sosem czosnkowym.