Orzechowy makaron z tofu i kiełkami

Wyhodowaliśmy piękne kiełki fasoli mung, w ilości dość hurtowej. Autor postanowił sporządzić wegetariański, orzechowy w smaku stir fry z rzeczonymi kiełkami i wędzonym tofu.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 120 g kiełków fasoli mung
  • 10cm pora
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • opakowanie marynowanego tofu (160g)
  • szczypior gruby
  • 50 g makaronu ryżowego
  • 30 g orzeszków ziemnych bez soli
  • na zalewę: 4 łyżki sosu sojowego, imbir (łyżeczka utartego), łyżka octu ryżowego, czubata łyżka pieprzu syczuańskiego, łyżeczka cukru, 2 łyżeczki oleju sezamowego, łyżka pasty tahini, 2 łyżki wrzątku

Kiełki fasoli mung

Tofu kroję w niewielkie paski, szalotkę i pora w piórka, szczypior w dość grybe romby. Czosnek i imbir dokładnie siekam, łączę wszystkie składniki marynaty i zalewam wrzątkiem aby dobrze się połączyły. Makaron także zmiękczam wrzątkiem, następnie przelewam zimną wodą na durszlaku. Pieprz syczuański (można użyć świeżo mielonego, czarnego lub chilli ale warto postarać się o syczuański bo ma zupełnie inny, specyficzny aromat) bardzo starannie rozcieramy w moździerzu (inaczej będzie chrupał w zębach niczym piasek) i dodajemy do zalewy. Smażymy na rozgrzanym woku wrzucając kolejno: szalotkę, pora, tofu, orzeszki, makaron, zalewę i na ostatnią minutę szczypior i kiełki (nie za wcześnie bo zwiędną). Serwujemy od razu (choć na zimno też jest smaczne).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *