Orzechowy makaron z tofu i kiełkami
Wyhodowaliśmy piękne kiełki fasoli mung, w ilości dość hurtowej. Autor postanowił sporządzić wegetariański, orzechowy w smaku stir fry z rzeczonymi kiełkami i wędzonym tofu.
Składniki (na 2 duże porcje):
- 120 g kiełków fasoli mung
- 10cm pora
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- opakowanie marynowanego tofu (160g)
- szczypior gruby
- 50 g makaronu ryżowego
- 30 g orzeszków ziemnych bez soli
- na zalewę: 4 łyżki sosu sojowego, imbir (łyżeczka utartego), łyżka octu ryżowego, czubata łyżka pieprzu syczuańskiego, łyżeczka cukru, 2 łyżeczki oleju sezamowego, łyżka pasty tahini, 2 łyżki wrzątku
Tofu kroję w niewielkie paski, szalotkę i pora w piórka, szczypior w dość grybe romby. Czosnek i imbir dokładnie siekam, łączę wszystkie składniki marynaty i zalewam wrzątkiem aby dobrze się połączyły. Makaron także zmiękczam wrzątkiem, następnie przelewam zimną wodą na durszlaku. Pieprz syczuański (można użyć świeżo mielonego, czarnego lub chilli ale warto postarać się o syczuański bo ma zupełnie inny, specyficzny aromat) bardzo starannie rozcieramy w moździerzu (inaczej będzie chrupał w zębach niczym piasek) i dodajemy do zalewy. Smażymy na rozgrzanym woku wrzucając kolejno: szalotkę, pora, tofu, orzeszki, makaron, zalewę i na ostatnią minutę szczypior i kiełki (nie za wcześnie bo zwiędną). Serwujemy od razu (choć na zimno też jest smaczne).