Grillowane szparagi z pistacjami i sosem serowym
Wykwintna przystawka z grillowanych, zielonych szparagów, podanych z prażonymi pistacjami, polana wybornym, kremowym sosem ze słodkawego sera Bursztyn. Bezmięsne acz treściwe i niesamowicie pyszne.
Składniki (na 2 porcje):
- 1/3 pęczka zielonych szparagów
- 50g pistacji
- 3 łyżki utartego sera Bursztyn (lub Stary Olęder, Old Amsterdamer)
- 5 łyżek mleka 3,2% tłuszczu
- 2 łyżki gęstego octu balsamicznego (można użyć kremu balsamicznego)
- 2 łyżki oliwy
- mały ząbek czosnku
- sól, pieprz
Szparagi starannie myjemy, osuszamy, odłamujemy zdrewniałe końce. Obtaczamy w odrobinie oliwy i wrzucamy na gorącą patelnię grillową. Pozostałą oliwę mieszamy z octem balsamicznym i roztartym z solą na pastę ząbkiem czosnku. Szparagi przewracamy co 2 minuty szczypcami, lekko solimy. Podczas grillowania szparagów, podgrzewamy w małym rondelku mleko, dorzucamy ser i gdy się rozpuści doprawiamy sporą dawką świeżo mielonego pieprzu i małą szczyptą soli. Na suchej patelni podprażamy obrane pistacje, gdy nieco ostygną zawijamy w ścierkę i lekko rozdrabniamy (można użyć tłuczka lub rąbnąć zawiniątkiem parę razy o blat). Gotowe, gorące szparagi (powinny zmięknąć i zyskać brązowe paski od grilla) wrzucamy do oliwy z czosnkiem i balsamico, obtaczamy i wykładamy na talerz. Polewamy gorącym sosem serowym i posypujemy pistacjami, podajemy na ciepło.