Cukinia faszerowana wołowiną i kuskusem
Pierwsze skrzypce gra w tym przepisie farsz. Autor jako podkład dla niego wybrał cukinię, lecz to aromatyczne, lekko pikantne nadzienie będzie świetnym wypełnieniem papryki, bakłażana, kabaczka czy pomidora. Aromatem przywodzi na myśl marokańskie smaki…i pozwala nakarmić kilka osób niewielką ilością mięsa. Danie dobrze się odgrzewa, taka cukinia też dobrze stygnie na imprezie, jako zakąska na stole, i „wchodzi” nawet całkiem na zimno.
Składniki (na 4 połówki):
- 2 cukinie
- 250g mielonej wołowiny
- 1 duża, czerwona cebula
- mała marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego (lub puszka pomidorów)
- ząbek czosnku
- 40g suchego kuskusu
- suszone chilli
- ziarna : kolendry, gorczycy, fenkułu, kminu rzymskiego (po łyżeczce)
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- sól, pieprz, ew. odrobina cukru
- łyżka oliwy
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 200°. Następnie myjemy cukinię i kroimy wzdłuż na pół. Nacinamy każdą połówkę wzdłuż pestek i łyżeczką je usuwamy uważając aby nie przebić się do skóry. Cukinię obficie solimy – ponieważ jest krewną ogórka zawiera, podobnie jak on, mnóstwo wody – sól pozwoli ją wyciągnąć. Odstawiamy cukinię na 10 minut, niech się „poci”, czas na farsz.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na oliwę. Gdy cebula będzie się podsmażać kroimy w równie drobną kostkę seler naciowy. Ja najpierw starannie usuwam idące wzdłuż łodygi „wąsy” ale jak komuś nie przeszkadzają może ten krok pominąć. Do zeszklonej cebuli wskakuje seler, mieszamy i ponieważ nasiekaliśmy się już trochę, to marchew ścieramy na tarce i również wrzucamy na patelnię. Podsmażamy, zerkając czujnym okiem, co jakiś czas mieszamy.
Bierzemy moździerz i wsypujemy doń: nasiona kolendry, kminu, gorczycy, fenkułu, 6 ziaren pieprzu, suszoną papryczkę (lub chilli w płatkach) i porządną garść grubej, morskiej soli, która ułatwi nam ucieranie. Gdy warzywa będą podsmażone zwiększamy ogień, dodajemy mielone mięso, posiekany czosnek i naszą mieszankę przyprawową plus cynamon, dokładnie mieszamy.
W czasie gdy mięso się smaży osuszamy cukinię i spryskujemy oliwą. Do podsmażonego mięsa dodajemy koncentrat, smażymy jeszcze chwilę, dodajemy szczyptę cukru, ok. szklanki wody (pomijamy wodę gdy używamy pomidorów z puszki), dusimy na małym ogniu parę razy mieszając w trakcie.
Cukinię wrzucamy na 10-15 minut do piekarnika (który powinien się w międzyczasie nagrzać), kuskus wsypujemy do kubka, solimy, zalewamy wrzątkiem i nakrywamy folią/spodkiem. Wstepnie podpieczoną cukinię wyciągamy z pieca, mięso łączymy z napęczniałym kuskusem i powstałym farszem napełniamy każdą połówkę. Całość wędruje do pieca na kolejne 15 minut i gotowe.
Jak wspomniałam ten farsz będzie świetny do pomidorów- ścinamy wierzch, wydrążamy pestki, solimy. Wycieramy nadmiar wody, faszerujemy pomidora gorącym farszem (usunięte pestki mogą zastąpić nam wodę w przepisie) i zapiekamy nieco dłużej (pomidor nie był wcześniej podpiekany). Paprykę czy bakłażana podpiekamy analogicznie jak cukinię…bakłażan saute powinien spędzić w piecu 5 minut dłużej niż cukinia.
Pod koniec pieczenia można posypać faszerowane cukinie sezamem. Danie świetnie komponuje się z sosem czosnkowym lub…wariacją na temat złożoną z: łyżki gęstego jogurtu, małego, drobno posiekanego ząbka czosnku, łyżeczki pasty tahini, łyżeczki soku z cytryny i szczypty drobno posiekanej natki pietruszki lub kolendry.