Bulion grzybowy

Bulion grzybowy

Krok pierwszy do zupy grzybowej oraz opartych na grzybach farszów i sosów. Warto przygotować z odpowiednim wyprzedzeniem…w końcu przed świętami jest wystarczająco dużo roboty.

Składniki (na garnek 5 litrów):

  • 5 marchewek
  • 3 pietruszki
  • seler
  • duży por
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe, 3 ziarna jałowca, 6 ziaren ziela angielskiego, 8 ziaren pieprzu
  • 50g suszonych grzybów (prawdziwki i podgrzybki)
  • 3 łyżki sosu sojowo grzybowego
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka oliwy (ja daję truflowej)

Powyższe składniki (poza sosem sojowym) wrzucamy do zimnej wody, zagotowujemy i na wolnym ogniu gotujemy do miękkości. Na koniec doprawiamy sosem sojowym. To jest baza, zatem dodaję bardzo mało soli. Ugotowane grzyby można przełożyć do pojemnika i zamrozić – jeśli nie przydadzą się od razu, podobnie bulion.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *