Bulion grzybowy
Krok pierwszy do zupy grzybowej oraz opartych na grzybach farszów i sosów. Warto przygotować z odpowiednim wyprzedzeniem…w końcu przed świętami jest wystarczająco dużo roboty.
Składniki (na garnek 5 litrów):
- 5 marchewek
- 3 pietruszki
- seler
- duży por
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe, 3 ziarna jałowca, 6 ziaren ziela angielskiego, 8 ziaren pieprzu
- 50g suszonych grzybów (prawdziwki i podgrzybki)
- 3 łyżki sosu sojowo grzybowego
- łyżeczka soli
- łyżeczka oliwy (ja daję truflowej)
Powyższe składniki (poza sosem sojowym) wrzucamy do zimnej wody, zagotowujemy i na wolnym ogniu gotujemy do miękkości. Na koniec doprawiamy sosem sojowym. To jest baza, zatem dodaję bardzo mało soli. Ugotowane grzyby można przełożyć do pojemnika i zamrozić – jeśli nie przydadzą się od razu, podobnie bulion.