Masło marchewkowe z curry
Wszyscy znamy masło czosnkowe, masło z ziołami…skoro jednak masło pasuje do tak wielu potraw to samo w sobie da się także oryginalnie doprawić. Oto jedna z propozycji.
Składniki:
- 200g masła
- mała marchewka
- sól, pieprz, przyprawa curry
- łyżeczka drobno posiekanej skórki z pomarańczy
Marchewkę ścieramy na drobnej tarce jarzynowej (drobne wiórki, nie papka), zasypujemy solą, odstawiamy na 10-15 minut. Marchewka pod wpływem soli puści wodę, która niechętnie łączy się z masłem zatem osuszamy marchewkę na papierowym ręczniku, łączymy z miękkim masłem, doprawiamy curry, pieprzem, solą oraz skórką (tylko pomarańczowa warstwa). Wykłady na folię spożywczą i robimy rulon, który można przechowywać w lodówce lub zamrozić. Masło tak przygotowane łatwo dozować (plasterki), dodatkowo zawinięte w folię nam nie zjełczeje.
Plasterki masła możemy położyć na gorących krewetkach czy steku…nawet na plastrze ananasa z grilla lub użyć do przygotowania kartoflanki z szafranem