Masło marchewkowe z curry

Masło marchewkowe z curry

Wszyscy znamy masło czosnkowe, masło z ziołami…skoro jednak masło pasuje do tak wielu potraw to samo w sobie da się także oryginalnie doprawić. Oto jedna z propozycji.

Składniki:

  • 200g masła
  • mała marchewka
  • sól, pieprz, przyprawa curry
  • łyżeczka drobno posiekanej skórki z pomarańczy

Marchewkę ścieramy na drobnej tarce jarzynowej (drobne wiórki, nie papka), zasypujemy solą, odstawiamy na 10-15 minut. Marchewka pod wpływem soli puści wodę, która niechętnie łączy się z masłem zatem osuszamy marchewkę na papierowym ręczniku, łączymy z miękkim masłem, doprawiamy curry, pieprzem, solą oraz skórką (tylko pomarańczowa warstwa). Wykłady na folię spożywczą i robimy rulon, który można przechowywać w lodówce lub zamrozić. Masło tak przygotowane łatwo dozować (plasterki), dodatkowo zawinięte w folię nam nie zjełczeje.

Plasterki masła możemy położyć na gorących krewetkach czy steku…nawet na plastrze ananasa z grilla lub użyć do przygotowania kartoflanki z szafranem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *