Zupa z cukinii i groszku z bryndzą

Zupa z cukinii i groszku z bryndzą

Ta zupa składa się z 7 składników, powstaje w 15 minut i jest bardzo smaczna. Kto powiedział, że nie można zagęścić zupy białym serem?

Składniki (na 4 niewielkie talerze):

  • 1 cukinia
  • 1 niewielka cebula
  • 2 garści mrożonego groszku
  • ząbek czosnku
  • 50g bryndzy
  • bulion warzywny (3-4 szklanki)
  • 50 ml białego wina
  • sól, pieprz, cząber

Na oliwie podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę lub półplasterki cukinię. Możemy być niestaranni – zupę i tak zmiksujemy. Gdy warzywa nieco się podsmażą dorzucamy pokrojony w plasterki czosnek i garść groszku (nie rozmrażamy go, wrzucamy prosto z zamrażarki). Gdy zawartość garnka zaczyna przywierać wlewamy wino. Po minucie wlewamy bulion. Solimy (z umiarem bo dojdzie słony ser), pieprzymy i dodajemy porządną szczyptę suszonego cząbru. Miksujemy na gładko z pokruszonym serem. Stawiamy na ogień, dodajemy drugą garść groszku i gotujemy jeszcze dosłownie 2 minuty. Ot cała filozofia.

Można zmiksować cały groszek ale te soczyste, pękające kuleczki podczas jedzenia to dodatkowy walor tej zupy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *