Zupa z cukinii i groszku z bryndzą
Ta 100% wegetariańska zupa składa się z 7 składników, powstaje w 15 minut i jest bardzo smaczna. Kto powiedział, że bryndza służy tylko do smarowania chleba, a zupa z zielonym groszkiem to zawsze mdły krem z groszkami ptysiowymi?
Składniki (na 4 niewielkie talerze):
- 1 spora cukinia lub 2 mniejsze
- 1 cebula
- 2 garści mrożonego groszku
- ząbek czosnku
- 50 – 70g bryndzy
- bulion warzywny (3-4 szklanki)
- 50 ml białego wina
- cząber
- sól, pieprz
Na oliwie podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę lub półplasterki cukinię. Możemy być niestaranni – zupę i tak zmiksujemy. Gdy warzywa nieco się podsmażą dorzucamy pokrojony w plasterki czosnek i garść groszku (nie rozmrażamy go, wrzucamy prosto z zamrażarki).
Gdy zawartość garnka zaczyna przywierać wlewamy wino. Po minucie wlewamy bulion. Solimy (z umiarem bo dojdzie słony ser), pieprzymy i dodajemy porządną szczyptę suszonego cząbru. Musi być cząber – dostaniecie go bez problemu w supermarketach.
Miksujemy na gładko z pokruszonym serem. Stawiamy na ogień, dodajemy drugą garść groszku i gotujemy jeszcze dosłownie 2 minuty. Ot cała filozofia.
Można zmiksować cały groszek ale te soczyste, pękające kuleczki podczas jedzenia to dodatkowy walor tej zupy. Poza tym, zastępują, osobiście przeze mnie znienawidzony – groszek ptysiowy.