Zielony omlet z wędzonym łososiem
Kompozycja kolorystyczna cieszy oko, dobór składników cieszy podniebienie. Zielony omlet z wędzona rybą, wytrawne, nieco skandynawskie, sycące śniadanie. Proste, efektowne, smaczne.
Składniki (na małe śniadanie dla 2 osób):
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka
- kulka szpinaku mrożonego lub garść świeżego
- ząbek czosnku
- pół cebuli
- 50g wędzonego łososia
- 50g fety (lub sera Bałkanka)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, koperek, cząber
Cebulę podsmażamy z czosnkiem na maśle lub oleju, dodajemy szpinak i smażymy chwilę żeby szpinak odparować z nadmiaru wody. Doprawiamy suszonymi ziołami, solą, pieprzem i świeżo startą gałką. Jajka ubijamy z mlekiem, dodajemy zawartość patelni, kruszymy ser. Patelnię wycieramy ręcznikiem, rozprowadzamy cienką warstwę masła lub oleju, wylewamy omlet, zmniejszamy ogień i przykrywamy. Gdy wierzch się zetnie omlet jest gotowy. Można patelnię wstawić pod grill w piekarniku (o ile mamy patelnię z metalową rączką). Szybciej się zrobi, lecz jeśli nie mamy takiej możliwości to cierpliwieOmlet dekorujemy na talerzu wędzonym łososiem, odrobiną sałaty lub kiełków i polewamy sosem czosnkowym.