Tagliatelle z prawdziwkami i serem pleśniowym

Tagliatelle z prawdziwkami i serem pleśniowym

Makaron z dość ekskluzywnych składników, kremowy, aromatyczny. Przygotowanie go zajmuję nieco czasu ale czy przystoi traktować szlachetne prawdziwki i przerośnięty niebieską pleśnią ser z pośpiechem?

Składniki (na 2 porcje):

  • 8 niewielkich pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 plastry szynki parmeńskiej (lub innej, dojrzewającej)
  • mały ząbek czosnku
  • 4 czubate łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 50 g sera z niebieską pleśnią
  • garść suszonych prawdziwków
  • 200ml bulionu warzywnego (woda też da radę)
  • łyżka sosu sojowo grzybowego, pieprz, sól, suszona pietruszka

Grzyby zalewamy bulionem/wodą, doprawiamy sosem sojowo  grzybowym, odrobiną soli i ew. cukru i zostawiamy na średnim ogniu (większość płynu powinna się zredukować a grzyby zmięknąć). Na oliwie (weźcie dużą patelnię bo wrzucimy na nią makaron) podsmażamy cebulę, gdy się lekko zrumieni dorzucamy grubo posiekane pieczarki, gdy stracą większość wody zestawiamy patelnię z ognia i wstawiamy wodę na makaron. Gdy makaron się gotuje odławiamy grzyby z bulionu, siekamy z grubsza i dorzucamy do cebuli z pieczarkami. Dodajemy bardzo drobno posiekany czosnek, suszoną pietruszkę, pieprz, odrobinę bulionu spod grzybów i posiekaną szynkę parmeńską oraz śmietanę. Wrzucamy odcedzony, gorący makaron i pokruszony ser. Podgrzewamy chwilę razem starannie mieszając. Podajemy od razu.

W sezonie na grzyby przygotujcie sobie ten makaron wyłącznie ze świeżymi prawdziwkami…zimą nie ma co narzekać na pieczarki :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *