Tagliatelle z prawdziwkami i serem pleśniowym
Makaron z dość ekskluzywnych składników, kremowy, aromatyczny. Przygotowanie go zajmuję nieco czasu ale czy przystoi traktować szlachetne prawdziwki i przerośnięty niebieską pleśnią ser z pośpiechem?
Składniki (na 2 porcje):
- 8 niewielkich pieczarek
- 1 cebula
- 3 plastry szynki parmeńskiej (lub innej, dojrzewającej)
- mały ząbek czosnku
- 4 czubate łyżki kwaśnej śmietany 12%
- 50 g sera z niebieską pleśnią
- garść suszonych prawdziwków
- 200ml bulionu warzywnego (woda też da radę)
- łyżka sosu sojowo grzybowego, pieprz, sól, suszona pietruszka
Grzyby zalewamy bulionem/wodą, doprawiamy sosem sojowo grzybowym, odrobiną soli i ew. cukru i zostawiamy na średnim ogniu (większość płynu powinna się zredukować a grzyby zmięknąć). Na oliwie (weźcie dużą patelnię bo wrzucimy na nią makaron) podsmażamy cebulę, gdy się lekko zrumieni dorzucamy grubo posiekane pieczarki, gdy stracą większość wody zestawiamy patelnię z ognia i wstawiamy wodę na makaron. Gdy makaron się gotuje odławiamy grzyby z bulionu, siekamy z grubsza i dorzucamy do cebuli z pieczarkami. Dodajemy bardzo drobno posiekany czosnek, suszoną pietruszkę, pieprz, odrobinę bulionu spod grzybów i posiekaną szynkę parmeńską oraz śmietanę. Wrzucamy odcedzony, gorący makaron i pokruszony ser. Podgrzewamy chwilę razem starannie mieszając. Podajemy od razu.
W sezonie na grzyby przygotujcie sobie ten makaron wyłącznie ze świeżymi prawdziwkami…zimą nie ma co narzekać na pieczarki 🙂