Pierożki z ciasta francuskiego z krewetkami
To danie oparte na dwóch gotowcach – cieście francuskim i piklach ze słoika – danie trochę dziwne, ale autor generując ten wpis właśnie wcina trzecią sztukę…
Składniki (na 4 pierogi):
- 200g gotowego ciasta francuskiego
- 120 g krewetek mrożonych
- 1/2 sporej cebuli
- 4 pomidory koktajlowe
- ząbek czosnku
- łyżka indyjskich pikli (patak’s mixed pikles)
- 50g twarogu
- sól, pieprz, ew. cukier, łyżka ketchupu
Rozmrożone krewetki czyścimy i odcinamy ogonki, siekamy niezbyt drobno. Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy posiekany czosnek i pokrojone na połówki pomidory. Usuwamy skórki z pomidorów- pod wpływem ciepła same odejdą- wystarczy je złapać i odrzucić. Gdy prawie cały płyn odparuje dodajemy łyżkę pikli (jak najmniej zalewy) i krewetki, gdy się zaróżowią doprawiamy solą, pieprzem, ketchupem i ew szczyptą cukru i zestawiamy z ognia. Studzimy farsz i mieszamy go z białym serem. Wstawiamy do lodówki. Ciasto dzielimy na 4 kwadraty, na każdą połowę (po przekątnej) nakładamy zimny farsz zostawiając trochę miejsca na brzegach, przykrywamy ciastem formując trójkąt, zalepiamy brzegi, smarujemy rozmąconym jajkiem(niekoniecznie), robimy 2 nacięcia aby para mogła uchodzić i wstawiamy na piekarnika nagrzanego do 200stopni na ok 25 min (aż się zrumienią).
Dwie uwagi: ciasto i farsz muszą być zimne, farsz w cieście musi mieć otwory wentylacyjne, jeśli w trakcie pieczenia zasklepią się od rosnącego ciasta, otwieramy piekarnik i „poprawiamy”- farsz nie może być zbyt mokry bo pierogi nie wyjdą chrupiące.