Guacamole
Dip bardzo wszechstronny, robiący całkiem zasłużenie światową karierę. Pasuje do mięs z grilla, do tortilli w charakterze „nawilżającego” wypełniacza a i z nachosami pod tequilę lub mecz sprawdzi się doskonale. Robi się go naprawdę prosto – jeśli macie dojrzałe awokado to właściwie jesteście w domu.
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 1/2 pomidora
- 1/2 czerwonej cebuli (lub szalotka)
- 1 ząbek czosnku
- łyżka siekanych liści kolendry
- sok z 1 limonki
- chilli (świeże lub ze słoika)
- sól, pieprz
Jak już nadmieniłam dojrzałe awokado to podstawa. Nie ma co wybierać w sklepie tych idealnie zielonych, twardych jak skała. Jest patent z zawijaniem awokado w gazetę żeby szybciej dojrzało…ja jednak kupuję je na ogół w dniu robienia guacamole więc wolę sobie pomacać w sklepie niż zawracać gitarę z „przyspieszaniem dojrzewania”. Istnieje prawie 500 odmian awokado, w sklepach mamy na ogół do wyboru albo awokado mocno zielone, dość gładkie albo takie niezbyt ładne, o bruzdowatej, brązowawo – czarnej skórce – nie ma znaczenia jakie wybierzecie, grunt by było dojrzałe, wyraźnie się pod palcem uginające. Miąższ wyciągamy łyżką i od razu zalewamy sokiem z limonki (awokado po rozkrojeniu błyskawicznie, brzydko ciemnieje). Rozgniatamy je z sokiem (weźcie na początek sok z 1/2 limonki)na papkę i dopiero teraz zabieramy się za pozostałe składniki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek rozcieramy z solą na pastę, papryczki i liście kolendry bardzo drobno siekamy. Mieszamy dip, doprawiamy solą i pieprzem i na sam koniec dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora (inaczej by się rozwalił – bo wzięliśmy pachnącego, dojrzałego pomidora, prawda?).
Finalny smak jest oczywiście kwestią indywidualną + dip smakuje najlepiej po dłuższej chwili w lodówce, gdy składniki się przegryzą. Ja zużywam na miskę dipu duży ząbek czosnku, sok z połowy limonki, kilka krążków posiekanych chalapenos z zalewy (ilość chilli też dobierajcie indywidualnie). Dodaję jeszcze przyprawę z Meksyku, obecną ponoć w prawie każdym barze a złożoną z kilku rodzajów mielonego, suszonego chilli i zalanej sokiem z cytryny i wysuszonej soli. Posypuje się nią sałatki, awokado, pomidory, obtacza w niej kieliszki z tequilą – możecie ją zrobić sami lub po prostu dodać do guacamole więcej soku, soli i papryczek.
Fajnie czasem zrobić sobie odmianę od chipsów i pochrupać wprost z wielkiej michy nachosy (podgrzejcie je chwilę pod grillem) maczane w guacamole.