Czosnkowe puree z marchwi i ziemniaków
Klasyczny dodatek do mięs, w nieco mniej klasycznej, lecz ciekawej w smaku odsłonie
Składniki (na 2 porcje)
- 300g ziemniaków
- 200g marchwi
- 3 ząbki czosnku
- 50 g masła
- łyżka mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Na maśle w rondlu, na małym ogniu szklimy pokrojony w grube plastry czosnek, dodajemy pokrojone w talarki marchewki, chwile podduszamy dodając odrobinę wody i dokładamy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Solimy i zalewamy taką ilością wrzątku aby pokryła warzywa. Gotujemy warzywa do miękkości (marchew gotuje się dłużej więc albo pokrójmy ją drobniej niż ziemniaki albo chwilę duśmy solo), odlewamy ew. nadmiar wody, rozgniatamy na puree, doprawiamy pieprzem, gałką i ew. solą, dodajemy mały kawałek masła i łyżkę mleka, starannie mieszamy.
Doskonały dodatek do słodkawych, pieczonych mięs np. schabu ze śliwką