Sałatka z zielonych szparagów z pomidorami i jajkiem
Prosta, świeża sałatka z bardzo charakternym, mocnym w smaku dressingiem – świetna propozycja na wiosenny, lekki lunch lub kolację. Preparacja trwa tyle, ile ugotowanie jajek na twardo, czyli naprawdę niedługo. Poradzi sobie z nią nawet kuchenny troglodyta…a jakże jest kolorowa i wykwintna. Najlepsza w maju, podczas sezonu na szparagi.
Składniki (na 2 porcje):
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 8 pomidorków koktajlowych
- 2 jajka
- łyżka kaparów
- garść pestek dyni
Dressing:
- 1 łyżka wody
- 3 łyżki oliwy
- łyżka soku z cytryny
- czubata łyżeczka musztardy Dijon
- łyżeczka sosu Worcestershire
- pół łyżeczki sosu sojowego
- mały ząbek czosnku
- 1 filecik anchois
- pieprz, szczypta cukru
Łamiemy szparagi aby pozbyć się zdrewniałej końcówki, starannie myjemy pod lodowatą wodą. Jajka gotujemy na twardo, szparagi na parze (wystarczy im jakieś 5 minut, solimy je lekko po jakiś 2 minutach gdy będą mokre od pary).
Pomidorki kroimy na pół, jajka w ćwiartki, kapary zostawiamy w całości a wszystkie składniki sosu miksujemy w blenderze. 2/3 sosu łączymy w misce z gorącymi szparagami i pozwalamy im lekko przestygnąć. Pestki prażymy na suchej patelni. Wykładamy na półmisek szparagi, jajka, pomidory i kapary, polewamy resztą sosu i posypujemy pestkami oraz świeżo mielonym pieprzem i ew. szczyptą soli.
W wersji 100% wegetariańskiej polecam dodać więcej sosu sojowego i szczyptę wędzonej papryki do dressingu.