Sałatka z zielonych szparagów z pomidorami i jajkiem

IMG_6070

Prosta, świeża sałatka z bardzo charakternym, mocnym w smaku dressingiem – świetna propozycja na wiosenny, lekki lunch lub kolację. Preparacja trwa tyle, ile ugotowanie jajek na twardo, czyli naprawdę niedługo. Poradzi sobie z nią nawet kuchenny troglodyta…a jakże jest kolorowa i wykwintna. Najlepsza w maju, podczas sezonu na szparagi.

Składniki (na 2 porcje):

  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 2 jajka
  • łyżka kaparów
  • garść pestek dyni

Dressing:

  • 1 łyżka wody
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • czubata łyżeczka musztardy Dijon
  •  łyżeczka sosu Worcestershire
  • pół łyżeczki sosu sojowego
  • mały ząbek czosnku
  • 1 filecik anchois
  •  pieprz, szczypta cukru

Łamiemy szparagi aby pozbyć się zdrewniałej końcówki, starannie myjemy pod lodowatą wodą. Jajka gotujemy na twardo, szparagi na parze (wystarczy im jakieś 5 minut, solimy je lekko po jakiś 2 minutach gdy będą mokre od pary).

Pomidorki kroimy na pół, jajka w ćwiartki, kapary zostawiamy w całości a wszystkie składniki sosu miksujemy w blenderze. 2/3 sosu łączymy w misce z gorącymi szparagami i pozwalamy im lekko przestygnąć. Pestki prażymy na suchej patelni. Wykładamy na półmisek szparagi, jajka, pomidory i kapary, polewamy resztą sosu i posypujemy pestkami oraz świeżo mielonym pieprzem i ew. szczyptą soli.

W wersji 100% wegetariańskiej polecam dodać więcej sosu sojowego i szczyptę wędzonej papryki do dressingu.

IMG_6070

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *