Makaron wonton z warzywami
Poskręcany, długi pszeniczny makaron wonton najczęściej spotykamy w tzw. chińskich zupkach. Dziś Czoch proponuje wegetariańskie „American Chinese food” podane nie w charakterystycznym, otwieranym od góry pudle a w misce…za to gotowe w 10 minut.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 niewielka cebula
- 1/4 cukinii
- szczypior
- mała marchewka
- garść mrożonego groszku
- czosnek – 2 ząbki
- łyżka posiekanego imbiru do sushi
- kiełki soczewicy i fasoli mung (po garści)
- sos sojowy (2-3 łyżki)
- cukier (łyżeczka)
- 1 świeże chilli
- olej sezamowy (łyżka)
- czarny sezam (łyżka)
- makaron Wonton (60g suchego)
- olej do smażenia
Jak to zwykle z szybkimi daniami z woka bywa najwięcej czasu zajmuje krojenie. Jeśli nie macie czasu lub zwyczajnie wam się nie chce proponuję skorzystać z mrożonki. Ja lubię kroić w estetyczną zapałkę więc kroję cukinię, marchewkę, cebulę (w piórka). Siekam imbir, czosnek w plasterki, szczypior grubo, pod skosem. Makaron zalewam wrzątkiem, po ok. 5 minutach odcedzam i przelewam dużą ilością zimnej wody, zostawiam na sicie.
Na ekstremalnie rozgrzanego woka wlewam olej i wrzucam kolejno, z ok. 30 sekundowym odstępem: cebulę, marchewkę, cukinię, imbir, zamrożony groszek, czosnek. Posypuję cukrem, dodaję kiełki, chilli, dymkę i łyżkę oleju sezamowego. Wrzucam makaron i zalewam sosem sojowym, chwilę smażę intensywnie mieszając. Serwuję posypane czarnym sezamem. Wegetariańskie a nawet wegańskie, szybkie, aromatyczne danie w 10 minut. Nawet jeśli jesteście beznadziejni w krojeniu żadnego „chińczyka” nie dowiozą wam szybciej 🙂