Makaron wonton z warzywami

Poskręcany, długi pszeniczny makaron wonton najczęściej spotykamy w tzw. chińskich zupkach. Dziś Czoch proponuje wegetariańskie „American Chinese food” podane nie w charakterystycznym, otwieranym od góry pudle a w misce…za to gotowe w 10 minut.

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 niewielka cebula
  • 1/4 cukinii
  • szczypior
  • mała marchewka
  • garść mrożonego groszku
  • czosnek – 2 ząbki
  • łyżka posiekanego imbiru do sushi
  • kiełki soczewicy i fasoli mung (po garści)
  • sos sojowy (2-3 łyżki)
  • cukier (łyżeczka)
  • 1 świeże chilli
  • olej sezamowy (łyżka)
  • czarny sezam (łyżka)
  • makaron Wonton (60g suchego)
  • olej do smażenia

Jak to zwykle z szybkimi daniami z woka bywa najwięcej czasu zajmuje krojenie. Jeśli nie macie czasu lub zwyczajnie wam się nie chce proponuję skorzystać z mrożonki. Ja lubię kroić w estetyczną zapałkę więc kroję cukinię, marchewkę, cebulę (w piórka). Siekam imbir, czosnek w plasterki, szczypior grubo, pod skosem. Makaron zalewam wrzątkiem, po ok. 5 minutach odcedzam i przelewam dużą ilością zimnej wody, zostawiam na sicie.

Warzywa na wonton

Na ekstremalnie rozgrzanego woka wlewam olej i wrzucam kolejno, z ok. 30 sekundowym odstępem: cebulę, marchewkę, cukinię, imbir, zamrożony groszek, czosnek. Posypuję cukrem, dodaję kiełki, chilli, dymkę i łyżkę oleju sezamowego. Wrzucam makaron i zalewam sosem sojowym, chwilę smażę intensywnie mieszając. Serwuję posypane czarnym sezamem. Wegetariańskie a nawet wegańskie, szybkie, aromatyczne danie w 10 minut. Nawet jeśli jesteście beznadziejni w krojeniu żadnego „chińczyka” nie dowiozą wam szybciej  🙂

IMG_8417

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *