Ziemniaki zapiekane w śmietanie
Puszyste, kremowe ziemniaki pod chrupiącą parmezanową skorupką. Trochę Francji, trochę Włoch – mnóstwo smaku.
Składniki (na 2 porcje jako danie główne, na 4 jako dodatek):
- 350 g ziemniaków
- 100ml kwaśnej śmietany 12%
- 100ml słodkiej śmietanki 12%
- 2 ząbki czosnku
- 50 g parmezanu
- sól, pieprz, świeży tymianek
Obie śmietany mieszamy w misce z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem i dużą porcją soli – nie będziemy solić ziemniaków więc nasza śmietanowa zalewa musi być zdecydowanie za słona. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cieniutkie plastry. Formę do zapiekania smarujemy masłem, układamy pierwszą warstwę ziemniaków (plasterki lekko zachodzą na siebie). Polewamy odrobiną zalewy, posypujemy cieniutko startym parmezanem i kilkoma listkami tymianku. Każdą warstwę komponujemy analogicznie. Wierzch polewamy resztą zalewy i układamy na wierzchu kilka cieniutkich płatków masła. Przykrytą zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°. Po 45 minutach zmniejszamy temperaturę do 180°, odkrywamy zapiekankę i pokrywamy wierzch dodatkową porcją parmezanu. Zapiekamy bez przykrycia ok 15-20 minut aż utworzy się złota skorupka.
Nie krójmy zapiekanki od razu po wyjęciu z pieca – dajmy śmietanie lekko stężeć (min. 5 minut) – porcje nie będą się rozpadać. Jako samodzielne danie będzie świetna z sałatą z lekkim dressingiem, jako dodatek pasuje do mięs czy ryb z grilla. Znajdą się też pewnie tacy, którzy pochłoną ją z morzem ketchupu – i nic na to nie poradzimy 🙂