Pasta z białej fasoli z cebulą i jabłkami

Składniki:

  • szklanka ugotowanej, białej fasoli (ok. 250g)
  • 2 spore cebule
  • 1 kwaśne jabłko
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka asofetidy (ewentualnie soli selerowej)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 liść laurowy
  • 1/3 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • sól, pieprz

Jak na czochowe standardy lista składników jest bardzo krótka, bo i przepis prosty, łatwy i przyjemny. Bierzemy fasolę (ja wybrałam drobną, białą), moczymy przez noc, zmieniamy wodę, gotujemy ziarna bez soli (ale z liściem laurowym), do miękkości. Studzimy.

Można oczywiście wziąć fasolę z puszki, tylko należy starannie odcedzić ją z zalewy i przepłukać zimną wodą. Jeśli używacie puszkowanej fasoli, dodajcie liść laurowy do smażenia cebuli, i pamiętajcie żeby go usunąć przed miksowaniem.

Cebulę kroimy w niedbałą kostkę i powoli dusimy na oliwie, z cukrem i sporą szczyptą soli. Gdy cebula będzie jasno złota dosypujemy utarty koper i asofetidę (warto kupić tę indyjską przyprawę – bez problemu dostaniecie ją w sieci), a następnie byle jak pokrojone jabłko, obrane ze skórki. Polecam jakąś kwaskową odmianę.

Gdy jabłko się rozpadnie a przyprawy podgrzeją w oliwie, rozdrabniamy fasolę w robocie kuchennym, dodajemy lekko przestudzoną zawartość patelni, wraz z tłuszczem, miksujemy na gładko i doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby dodajemy jeszcze nieco oliwy, a na sam koniec ocet. Raz jeszcze miksujemy i wstawiamy do lodówki, żeby pasta lekko stężała. Po 20 minutach można jeść.

IMG_3025

Jak i z czym? Polecam do pasty dobry, ziarnisty chleb i pomidora ze szczypiorkiem, lub kiszonego ogórka, oprószonego świeżo mielonym pieprzem.

IMG_3027

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *