Roladki bakłażanowe w 3 wariantach: dla mięsożernych, wegan i wegetarian
Pogoda grillowa się kończy, korzystając z ostatniego chyba ładnego weekendu…i po lekkim znudzeniu karkówkami i szaszłykami postanowiłam postawić na warzywa. Jak podać warzywa ultrasom mięsożernym? Jak ugościć przy grillu trzy odmienne, żywieniowe frakcje, nie spędzając całego dnia na gotowaniu zupełnie innej potrawy dla każdej z nich? Warzywny, pomidorowy sos i bakłażan z modyfikowanymi dodatkami są strzałem w dziesiątkę.
Składniki na 12 roladek:
- bakłażan
- 6 suszonych pomidorów
- 200g sera halloumi (ew. twardej fety) lub 200g wędzonego tofu
- 12 plasterków boczku (opcja)
- oliwa z czosnkiem i ziołami
Sos:
- 2 duże, dojrzałe pomidory lub 250ml przecieru pomidorowego
- mała, czerwona cebula
- mała cukinia
- pół papryki
- resztki bakłażana
- gałązka rozmarynu
- kilka gałązek tymianku
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- oliwa
- łyżka ketchupu
- łyżeczka octu balsamicznego
Składników wydaje się bardzo dużo ale tak naprawdę potrawa jest prosta – sos to wariacja na temat ratatouille a roladki to zaledwie 3 lub 4 składniki (zależy od frakcji). Zaczynamy zabawę od bakłażana. Kroimy go wzdłuż na centymetrowe plastry, końcówki, których nie da się zrolować pójdą do sosu – niczego nie marnujemy. Bakłażana posypujemy solą i zostawiamy aby zmiękł i puścił sok.
Czas na siekanie! Kroimy w kostkę cebulę, cukinię, końcówki bakłażana i paprykę. Czosnek siekamy dość drobno, pomidory parzymy wrzątkiem i ściągamy z nich skórę. Na patelni rozgrzewamy sporo oliwy, wrzucamy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy bakłażana i cukinię, po chwili czosnek. Obranego pomidora rozrywamy nad miską z sitkiem – miąższ trafia na patelnię, sok z dna miski również, pestki nam się nie przydadzą. Kto nie chce się bawić z pomidorami niech użyje 250ml rzadkiego przecieru pomidorowego.
Doprawiamy sos ziołami, solą, pieprzem, octem i ketchupem, zmniejszamy ogień i dusimy jakieś 20 minut, na 5 przed końcem dorzucamy drobno pokrojoną paprykę, żeby pozostała lekko chrupiąca. Sos można zrobić dzień wcześniej i tylko podgrzać wypełnioną nim patelnię na grillu. Czas na roladki.
Bakłażana osuszamy i smarujemy z jednej strony doprawioną oliwą (kilka drobno posiekanych listków rozmarynu, pół łyżeczki tymianku i roztarty z solą na pastę mały ząbek czosnku). Na brzeg każdego, wysmarowanego plastra kładziemy kostkę tofu (przyda się dodatkowa porcja soli) lub sera, dokładamy pół suszonego pomidora i zwijamy. Wersję mięsną owijamy dodatkowo boczkiem, wersje wegańskie i wegetariańskie smarujemy po wierzchu oliwą – żeby nie wyschły i się nie przypaliły (są pozbawione mięsnej otuliny). Niezależnie od wariantu spinamy każdą roladkę wykałaczką i można grillować. Grillujemy, przewracając kilkukrotnie, aby każda strona ładnie się zarumieniła a ser zmiękł i lekko się rozpuścił. Podajemy z ciepłym sosem.