Zupa ogórkowa

IMG_1361

Podobnie jak pomidorowa, moja ogórkowa jest esencjonalna i kwaśna. Lubię ogórki kiszone ale przez długie lata nie lubiłam ogórkowej – tego stołówkowego, śmietanowego, zielonkawego rosołu z pływającymi wiórkami ogórków…nie daj Boże z ryżem rozgotowanym w zupie prawie na papkę- o nie! Ta zupa jest inna!

Składniki (na 3 talerze):

  • Słoik domowych ogórków kiszonych (ok 7-8 sztuk – wraz z zalewą)
  • Rosół/bulion warzywny 400-500ml
  • niewielka cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • Śmietana kwaśna 12% (czubata łyżka)
  • Sól, pieprz, koperek (świeży lub suszony)
  • Ugotowane ziemniaki (2 sztuki, pokrojone w kostkę)

Zupa ogórkowa

W garnku roztapiamy masło (uważając, żeby go nie spalić) i szklimy na nim małą, pokrojona w kostkę cebulę. Po chwili dodajemy pokrojony w plasterki ząbek czosnku i kiedy masło zacznie leciutko brązowieć wrzucamy 3-4 pokrojone byle jak kiszone ogórki. Dolewamy rosołu i miksujemy na gładki, niezbyt gęsty krem. Dodajemy 2-3 starte na grubej tarce ogórki (ścierajcie nad garnkiem żeby nie zmarnować soku), pieprz, odrobinę gałki muszkatołowej i suszony koperek (całkiem sowicie). Jeśli używamy świeżego koperku dodajmy go na sam koniec żeby nie stracił koloru. Dodajemy zahartowaną odrobiną gorącej zupy kwaśną śmietanę i w zależności kto jest jakim kwasożłopem wody z ogórków. Ja dodaję jej całkiem sporo bo lubię esencjonalną ogórkową- na 3 części rosołu nawet jedną część wody ze słoika, ale dokwaszajcie stopniowo, na smak.  Gotujemy razem dosłownie 5 minut. Dorzucamy ugotowane ziemniaki i finito. Jak ktoś lubi z ryżem to z ryżem ale ugotujcie go sobie osobno i dopiero dodajcie do zupy. Robicie większą porcję – nie wrzucajcie ryżu do garnka tylko na talerze – unikniecie tych napuchniętych, rozmoczonych ziaren, które już nawet ryżu nie przypominają..de gustibus…ale według mnie taki rozciapany ryż jest po prostu okropny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *