Wrapsy z kurczakiem, szpinakiem i kozim serem
Kozia rolada dojrzewająca sprawdzi się nie tylko w roli aromatycznej zakąski do wina – jest doskonała na gorąco rozpływając się po wszystkich innych składnikach farszu. Oto kolejny „zawijas” i kolejny przykład jak 200g porcją kurzej piersi nakarmić dwie osoby.
Składniki (na 2 porcje):
- mała, pojedyncza pierś z kurczaka
- 3 kulki mrożonego szpinaku (lub pół dużej paczki świeżego)
- 1 cebula
- ok. 10 cm kawałek pora
- duży ząbek czosnku
- 100g koziej rolady dojrzewającej
- cząber, gałka muszkatołowa, czosnek niedźwiedzi (świeży lub suszony), tymianek, oregano (świeże)
- sól, pieprz, cukier
- oliwa
Kurczaka kroimy na drobne paski w poprzek włókien, marynujemy w oliwie, cząbrze, pieprzu i posiekanym ząbku czosnku min. 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200° (termoobieg). Na patelni podsmażamy pokrojone w piórka cebulę i pora, gdy się podsmażą dodajemy kurczaka, solimy całość, doprawiamy startą gałką, pieprzem i szczyptą cukru. Gdy pierś się zetnie wrzucamy szpinak i po minucie zdejmujemy z ognia. Dodajemy czosnek niedźwiedzi (łyżkę suszonego lub 2 łyżki posiekanego, świeżego) i resztę ziół (około łyżki mieszanki siekanego oregano i tymianku). Gdy farsz lekko ostygnie dodajemy pokrojony/pokruszony ser (razem ze skórką), mieszamy aby w miarę równomiernie rozprowadzić. Farsz układamy po połowie w 2 tortillach, zawijamy i zapiekamy aż się lekko zezłocą z wierzchu (10 – 15 minut). Autor podaje te wrapsy z sosem czosnkowym i banalną, bardzo ostrą salsą ze świeżych pomidorów (rozdrabniam w blenderze 1 dużego, dojrzałego pomidora z 1 chilli, cukrem, solą i pieprzem). Nie doprawiam już salsy ziołami ani bonusowymi przyprawami bo zarówno farsz jak i sos czosnkowy są ziołowe i aromatyczne, kontra ma być pomidorowa i ostra.