Wegańskie lody jagodowe
Przepis bardzo prosty, przygotowanie trwa dosłownie chwilę…trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość na czas mrożenia. Tu także mam jednak dobrą wiadomość – maszynka do lodów nie jest konieczna, wystarczy plastikowy pojemnik i konwencjonalna zamrażarka.
Składniki (na 4-6 porcji):
- 250g jagód
- 300ml mleka kokosowego
- 4-5 suszonych daktyli lub 3-5 łyżek miodu lipowego (w zależności od tego jak słodkie lody lubimy)
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- sól, pieprz
Jagody myjemy, usuwamy ewentualne listki i inne pozostałości leśnego runa, porządnie osączamy na sicie i przekładamy do blendera. Dodajemy daktyle bądź miód i miksujemy na gładko. Dolewany mleko kokosowe i wanilię (ostrożnie, ekstrakt jest szalenie skondensowany), dosypujemy małą szczyptę soli i całkiem słuszną czarnego, świeżo mielonego pieprzu. Sól i pieprz do lodów? Zaufajcie mi, to lekkie przełamanie słodkiego smaku naprawdę ma sens. Oczywiście nie chodzi o łyżeczkę soli i tonę pieprzu, to ma być jedynie akcent, subtelna, poboczna nutka.
Puryści (zaliczam się do nich) mogą przetrzeć zmiksowaną masę przez bardzo drobne sito, reszta wylewa jagodowy płyn do plastikowego pojemnika i wstawia do zamrażarki. Środkowa półka, 3-4 godziny (mieszamy co godzinę, żeby rozbić kryształki) i gotowe. Bardzo niecierpliwi mogą potraktować mocno schłodzoną masę jako gęstego shake’a – też smakuje wybornie.