Tropikalne, wegańskie lody

Przepis prosty jak konstrukcja cepa, propozycja w sam raz na upały – świeża, cytrusowa, z wyraźnym posmakiem mango i kokosa. Choć bez jajek i nabiału, to kremowa i aksamitna. Zatem blender w dłoń i do boju.

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 200ml śmietanki kokosowej
  • 1 banan
  • 1 pomarańcza
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 mango

Szorujemy pomarańczę i ścieramy do naczynia skórkę (oczywiście tylko pomarańczową część), obieramy banana, zalewamy wyciśniętym z pomarańczy sokiem, dodajemy mango, śmietankę kokosową (jest tłustsza niż mleko, zapewni lepszą konsystencję) i miksujemy. Jeśli banan i mango są mocno dojrzałe i słodkie, to naszą miksturę powinniśmy zakwasić – ilość cytryny dozujemy na smak.

Po zmiksowaniu przecedzamy miksturę przez sito (mango miewa włókniste fragmenty, pozbędziemy się też zbyt dużych fragmentów pomarańczowej skórki), przelewamy do pojemnika i mrozimy przez około 3 godziny, co godzinę mieszając starannie zamarzającą masę, żeby uniknąć dużych grudek lodu w finalnej potrawie.

Jeśli nie macie świeżego mango możecie użyć tego z puszki, ponieważ jednak pływa ono w słodkim syropie, zalecałabym użycie dodatkowej porcji soku z cytryny, lub limonki, limonka także pasuje do tego zestawu wyśmienicie.

IMG_6304

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *