Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty

Oldschoolowa surówka, ze swojską, kiszoną kapustą w roli głównej. U Czocha najczęstsza towarzyszka smażonej ryby, kompozycja trochę przez świat zapomniana…a to duży błąd!

Składniki:

  • 300g kiszonej kapusty (porządnie odciśniętej z soku)
  • średnia marchewka
  • pół cebuli lub większa szalotka
  • olej(rzepakowy, słonecznikowy, z pestek winogron lub ryżowy)
  • sól, pieprz, cukier

Surówka banalna, acz warta przypomnienia bo według mnie nic tak nie pasuje do smażonej, panierowanej ryby- choćby soli w panierce. Kapustę odciskamy z soku, dość drobno siekamy, dodajemy pokrojoną w bardzo małą kostkę cebulę/szalotkę (zależy jaki stopień ostrości chcemy uzyskać) i startą na grubej tarce marchewkę.

Surówka z kiszonej kapusty

Podlewamy olejem (2-3 łyżki) , doprawiamy cukrem i pieprzem (uważajmy z solą przy słonej kapuście), starannie mieszamy, najlepszym kuchennym narzędziem czyli własnymi łapskami. Surówka powinna być pikantna od pieprzu i cebuli, jednocześnie słodkawa dzięki cukrowi i marchewce oraz słono kwaśna od kapusty. Celowo nie podaję proporcji przypraw – jest to kwestia indywidualna. Zdecydowanie nie polecam dodawania oliwy- niepotrzebnie zbuduje nam kolejny smak i zburzy powyższy balans swoim wyraźnym aromatem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *