Sałatka ziemniaczana z bobem i koperkiem

IMG_0038

Jako absolutny bobożerca postanowiłam połączyć mojego ukochanego strączka z kolejnymi składnikami. Tym razem proponuję wariację na temat Kartoffelnsalat. Żeby nieco mdłą kompozycję z bobu i ziemniaków ożywić, łączymy je ze słoną fetą i czymś kwaśnym, w tym wypadku z cytryną i kaparami. Dla uzupełnienia aromatu koperek i czosnek. Doskonałe jako przystawka lub dodatek do ryby z grilla.

Składniki:

  • 250g bobu
  • 3 młode ziemniaki
  • 10cm pora (biała część)
  • łyżka kaparów
  • 100g fety
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • oliwa
  • 1/2 pęczka koperku
  • pieprz

Ziemniaki kroimy w kostkę, rozmiarem zbliżoną do naszych fasolek. Wrzucamy do garnka z osolonym wrzątkiem. Do drugiego garnka z wrzątkiem wrzucamy bób. Nie gotujcie warzyw razem, bo ziemniaki ugotowane w wodzie po bobie będą paskudne.

Pora kroimy w drobne półplasterki, wykładamy na sitko.

25g fety rozcieramy z oliwą i cytryną, dodajemy rozgnieciony z solą na pastę czosnek. Proporcje oliwy do cytryny 2:1 – dressing powinien być wyrazisty i kwaśny.

Odcedzamy bób i jeszcze gorący mieszamy z powstałym sosem – obieramy fasolki wprost do miski.

Odcedzamy ugotowane ziemniaki na sicie, na którym znajduje się nasz por – to go lekko sparzy i zmiękczy. Oczywiście jak ktoś woli ostrego i chrupiącego, to może krok z wrzątkiem pominąć. Dodajemy ziemniaki i pora do bobu z dressingiem, mieszamy i czekamy aż całość ostygnie.

IMG_0042

Zimne warzywa obficie posypujemy posiekanym koperkiem, dodajemy kapary i pokruszoną resztę fety, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Voila!

IMG_0038

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *