Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

Wielkanocny klasyk, w niektórych domach podawany także przy okazji innych świąt. Wiadomo…każdy robi trochę inną, w każdym domu jest najlepsza…jeśli nie macie jeszcze swojej ulubienicy skorzystajcie z przepisu Czocha.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 1/4 selera
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 jajko na twardo
  • 1/2 jabłka
  • 1/2 niedużej cebuli (np. czerwonej, dla koloru)
  • pół szklanki mrożonego groszku
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • sól, pieprz

Warzywa gotujemy w osolonej wodzie, na minutę przed końcem gotowania wrzucamy zamrożony groszek, odcedzamy, studzimy. Wszystkie składniki kroimy w kostkę (cebulę w bardzo drobną), mieszamy z dressingiem i doprawiamy solą i pieprzem. Można oczywiście użyć groszku z puszki ale Autor czuje do niego jakąś przemożną niechęć. Ogólnie puszkowane warzywa są spoko ale w przypadku groszku „zapuszkowanie” zupełnie zmienia jego smak i od kiedy po raz pierwszy użyłam rozmrożonego, świeżego jakoś nie potrafię do puszkowańca wrócić. Bazą jest ugotowana włoszczyzna (można użyć warzyw z bulionu choć osobiście wolę je ugotować specjalnie na sałatkę – nie są wtedy takie wyprane ze smaku), groszek i jajo ale osobiście lubię też wersję z ziemniakami (1 ziemniak na tę ilość), jadłam wariant z kukurydzą (nie przemawia do mnie), bez cebuli, z octem. Jabłko zawsze skrapiam sokiem z cytryny (to też nadaje dodatkowej nuty smakowej). Może spróbujecie dodać szczypiorku lub natki pietruszki? Zachęcam jak zwykle, kombinujcie.

Sałatka jarzynowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *