Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

Wielkanocny klasyk, w niektórych domach podawany także przy okazji innych świąt. Wiadomo…każdy robi trochę inną, w każdym domu jest najlepsza…jeśli nie macie jeszcze swojej ulubienicy skorzystajcie z przepisu Czocha.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 1/4 selera
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 jajko na twardo
  • 1/2 jabłka
  • 1/2 niedużej cebuli (np. czerwonej, dla koloru)
  • pół szklanki mrożonego groszku
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • sól, pieprz

Warzywa gotujemy w osolonej wodzie, na minutę przed końcem gotowania wrzucamy zamrożony groszek, odcedzamy, studzimy. Wszystkie składniki kroimy w kostkę (cebulę w bardzo drobną), mieszamy z dressingiem i doprawiamy solą i pieprzem. Można oczywiście użyć groszku z puszki ale Autor czuje do niego jakąś przemożną niechęć. Ogólnie puszkowane warzywa są spoko ale w przypadku groszku „zapuszkowanie” zupełnie zmienia jego smak i od kiedy po raz pierwszy użyłam rozmrożonego, świeżego jakoś nie potrafię do puszkowańca wrócić. Bazą jest ugotowana włoszczyzna (można użyć warzyw z bulionu choć osobiście wolę je ugotować specjalnie na sałatkę – nie są wtedy takie wyprane ze smaku), groszek i jajo ale osobiście lubię też wersję z ziemniakami (1 ziemniak na tę ilość), jadłam wariant z kukurydzą (nie przemawia do mnie), bez cebuli, z octem. Jabłko zawsze skrapiam sokiem z cytryny (to też nadaje dodatkowej nuty smakowej). Może spróbujecie dodać szczypiorku lub natki pietruszki? Zachęcam jak zwykle, kombinujcie.

Sałatka jarzynowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *