Roladki z serem korycińskim
Najprostsza, ciepła przekąska na świecie z dodatkiem korycińskiego sera. 3 składniki, 3 minuty a efekt jest zaskakująco smaczny.
Składniki (na 10 sztuk):
- 10 plastrów surowej, dojrzewającej szynki (polędwica łososiowa też będzie super)
- 10 pasków cukinii (zestruganych wzdłuż warzywa obieraczką)
- 10 kostek sera korycińskiego o boku 2cm
- oliwa, pieprz, zioła prowansalskie
Każdą kostkę sera owijamy szynką a następnie cukinią, Spinamy wykałaczką, smarujemy z obu stron oliwą z pieprzem i przyprawami (nie solimy bo ser i szynka są słone), kładziemy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Grillujemy do uzyskania brązowych paseczków na powierzchni, czyli max. po minucie z każdej strony. Ja podaję z małymi, soczystymi pomidorkami koktajlowymi (na zagryzkę). Można użyć innego sera ale dopilnujmy aby nie był zbyt słony (feta odpada) – nada się kozia roladka, camembert lub brie – pilnujmy tylko aby ser był szczelnie opatulony szynką i cukinią – inaczej wypłynie z roladki i śmierdzącą się przypali na patelni – ma się tylko zagrzać i lekko upłynnić wewnątrz pakunku.