Rolada z piersi kurczaka z roquefortem i suszonymi pomidorami

IMG_7338

Propozycja dla miłośników piersi z kurczaka, którym znudził się klasyczny, panierowany de volaille.

Składniki (na 2 porcje, licząc jako porcję 1 roladkę):

  • pierś kurczaka (pojedyncza)
  • 3 suszone pomidory
  • 2 plastry surowego, wędzonego boczku (długie)
  • 25g roqueforta (lub innego, mocnego w smaku sera z pleśnią)
  • łyżka utartego parmezanu
  • pieprz, zioła prowansalskie

Pierś przecinamy wzdłuż na dwa płaskie kotlety. Rozklepujemy je delikatnie tłuczkiem przez folię spożywczą. Czynimy tak z dwóch powodów: po pierwsze zapobiegnie to  rozerwaniu delikatnego mięsa (tłuczemy z wyczuciem), po drugie nie zachlapiemy drobinami mięsa całej kuchni.

Rozklepane filety pokrywamy cienką, równomierną warstwą farszu/pasty z: posiekanych drobno pomidorów z zalewy, serów i ziół prowansalskich. Formujemy rodzaj krokieta- brzegi podwijamy pod spód i rolujemy. Oplatamy wokół plastrem boczku, który spinamy wykałaczką, oprószamy pieprzem i ziołami. Nie solimy! Boczek jest słony, sery są bardzo słone. Krótko obsmażamy na oliwie z każdej strony (żeby zamknąć pory mięsa) i na jakieś 20-25 minut wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200stopni (termoobieg). Mimo szczelnego opatulenia z wnętrza zacznie się wydobywać aromatyczny sos, podlewamy nim kilkakrotnie mięso w trakcie pieczenia. Po wyjęciu z pieca odstawiamy na ok 5 minut- niech odpocznie.

Rolada z piersi kurczaka z roquefortem i suszonymi pomidorami2

Podajemy z sałatą z pomidorami koktajlowymi, prażonymi pestkami dyni, parmezanem i dressingiem z figowego kremu balsamicznego.

IMG_7338

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *