Risotto ze szparagami, groszkiem, serem pleśniowym i orzechami

Jest maj, nie wyobrażam sobie zatem obiadu bez szparagów. Klasyczne, zielone risotto ze szparagami i groszkiem wzmocniłam aromatyczną gorgonzolą i włoskimi orzechami. Doskonały obiad wegetariański, mięsożercom zaś polecam dołączenie do zestawu odrobiny sezonowanej szynki. Z mięsem czy bez, risotto jest godnym powitaniem wiosny.

Składniki (na 2 porcje):

  • 120g ryżu arborio
  • 100ml białego, wytrawnego wina
  • 300 – 400ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 spory ząbek czosnku
  • 1/3 pęczka zielonych szparagów
  • garść zielonego groszku (świeży lub mrożony, nie z puszki)
  • 30g gorgonzoli (lub innego sera z przerostem pleśni)
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oliwy
  • garść orzechów włoskich
  • sól, pieprz
  • 2 plastry szynki parmeńskiej (opcjonalnie)

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce i wrzucamy je do podgrzewającego się bulionu. Odcinamy czubki, odkładamy, resztę łodyg kroimy na 2-3 odcinki. Cebula w kostkę, czosnek w plasterki i na patelnię z rozgrzaną łyżką oliwy i masła. Gdy zawartość patelni lekko się zrumieni dorzucamy ryż, smażymy wszystko aż ziarenka się zeszklą. Zalewamy winem, gdy rzeczone odparuje wlewamy pierwszą chochlę gorącego bulionu. Wlewamy płyn partiami, standardowo, jak to przy risotto.Po wypiciu przez ryż drugiej porcji bulionu wrzucamy łodyżki szparagów. Wraz z ostatnią partią dorzucamy groszek i czubki szparagów. Gdy ryż jest idealnie al dente dodajemy resztę masła, łyżkę parmezanu i pokruszony ser pleśniowy. Mieszamy, zestawiamy z ognia, przykrywamy i zostawiamy w spokoju na 3-4 minuty. Podczas oczekiwania na risotto podprażamy orzechy na suchej patelni. Gotowe danie dekorujemy resztą parmezanu, pokruszonymi, uprażonymi orzechami i ewentualnie (nie wegetarianom polecam) porwaną na drobne kawałki szynką.

Risotto ze szparagami, groszkiem, serem pleśniowym i orzechami

Risotto ze szparagami, groszkiem, serem pleśniowym i orzechami

2 komentarze

Skomentuj czoch Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *