Risotto z boczkiem i selerem naciowym

IMG_7863

Risotto to wdzięczna potrawa. Ja mam w lodówce trochę białego wina, boczku i selera naciowego. 30 minut, kilka dodatków i mamy kremowe, sycące danie. Skończmy wreszcie z mitem trudnego risotto – to naprawdę łatwe danie obiadowe, żeby mu podołać wcale nie trzeba być kulinarnym mistrzem.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 duże garści ryżu arborio
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 6 plastrów surowego, wędzonego boczku
  • 100ml białego wina
  • ok. 4 łyżek wazowych bulionu warzywnego lub rosołu
  • łyżka masła
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz, świeży tymianek

Boczek kroję w cienkie paseczki i podsmażam na niewielkiej ilości oliwy. Po chwili dodaję pokrojone w kostkę cebulę i seler (wyjątkowo nie czyszczę go z wąsów bo używam najmłodszych łodyg, z samego środka). Gdy warzywa z boczkiem złapią trochę koloru dodajemy ryż, smażymy chwilę aż stanie się szklisty i podlewamy winem. Gdy wino odparuje, partiami, po łyżce wazowej dodajemy bulion – wlewamy nową porcję gdy ryż wchłonie poprzednią. Po jakiś 15 minutach próbujemy – jeśli ziarenko jest lekko al dente (ale nie smakuje jak rozgryziona kreda tylko jak odrobinę twardawy ryż) podlewamy jeszcze odrobiną bulionu, dodajemy pieprz, masło, parmezan, posiekany tymianek, mieszamy, zestawiamy z ognia i przykrywamy na jakieś 3 minuty. Podajemy posypane bonusową odrobiną parmezanu. Ja wykorzystałam jeszcze młodziutkie listki selera – tylko te jasno żółte się nadają, zielone są gorzkie – używaliście zewnętrznych łodyg? To nie posypiecie, dramatu nie ma i tak będzie smaczne.

Nie macie wina? Użyjcie białego, delikatnego octu winnego – płaską łyżkę, z wyczuciem. Dodajcie ją gdy ryż się zeszkli. Winny posmak o wiele lepszy jest z wina…ale w sytuacji kryzysowej może nas uratować winny ocet i nieco większa doza bulionu.

IMG_7863

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *