Ratatouille trochę inaczej

Klasyczna, francuska potrawa, którą Czoch poddał lekkim modyfikacjom. Warzywa najpierw zgrillowałam a potem zapiekłam…z odrobiną sera raclette, jeśli jednak z sera zrezygnujemy otrzymamy danie wegańskie, doskonałe ze świeżą bagietką lub solo. Taka zapiekanka pasuje także do mięs i ryb z grilla, jeśli nie chcemy jej traktować jako głównej gwiazdy.

Składniki (na blachę 20x 30cm):

  • 1 bakłażan
  • 2 małe cukinie
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 duże, soczyste pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 200ml rzadkiego przecieru pomidorowego
  • zioła prowansalskie (suszone)
  • sól, pieprz, cukier
  • po sporej szczypcie posiekanego świeżego tymianku, rozmarynu i natki pietruszki (lub więcej ziół prowansalskich)
  • oliwa

Pół łyżeczki ziół, szczyptę soli i nieco świeżo mielonego pieprzu rozrabiamy z 3 łyżkami oliwy (marynata ma być lekko słona). Paprykę kroimy na kawałki, cukinię, cebulę i bakłażana w plastry (jeśli ten ostatni jest duży i stary to oprószamy go solą żeby puścił gorzkawy sok, po czym starannie wycieramy).

Ratatouille

Warzywa smarujemy sporządzoną marynatą za pomocą pędzelka i grillujemy z obu stron (nie za mocno bo danie będziemy jeszcze zapiekać). Można to robić etapami na patelni grillowej, można wstawić pod grill w piekarniku – jak komu wygodniej. Ja lubię paski, które zostawia na warzywach patelnia grillowa.

Ratatouille

Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i także kroimy na plastry. Warzywa układamy naprzemiennie w lekko spryskanej oliwą formie i zalewamy banalnym sosem pomidorowym: na łyżkę oliwy wrzucamy posiekany czosnek, świeże zioła, sól, pieprz i łyżeczkę cukru, gdy się zeszklą zalewamy przecierem pomidorowym, chwilę smażymy razem. Naczynie do zapiekania przykrywamy pokrywą lub folią i na 30 minut do rozgrzanego do 190° piekarnika.

Ratatouille

Po 30 minutach odkrywamy i pieczemy kolejne 20 minut bez przykrycia. Na 5 minut przed końcem posypujemy odrobiną startego sera – ja wybrałam raclette (bo jest francuski, słodkawy i świetnie się topi) ale parmezan czy grana padano też dobrze się sprawdzą. Z sera oczywiście możemy zrezygnować ale z serem wszystko smakuje lepiej 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *