Pstrąg z grilla z boczkiem i masłem ziołowo czosnkowym

Bardzo lubię ryby z rusztu, szczególnie te grillowane w całości. Pstrąg jest szeroko dostępny, smaczny i nie za duży – w sam raz na konkretną porcję obiadową dla jednej osoby. W asyście aromatycznego masła i chrupiącego boczku nabiera wyjątkowego charakteru. Do tego duszone z cydrem zielone warzywa – grill nie zawsze kiełbasą i karkówką stoi!

Składniki (dla 4 osób):

  • 4 pstrągi
  • 200g masła
  • 12 plasterków wędzonego boczku
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Masło wyciągamy z lodówki, bo miękkie łatwiej pomieszać z innymi składnikami. Czosnek siekamy z solą (płaska łyżeczka) i rozcieramy na pastę. Z umytej cytryny ścieramy skórkę (tylko żółta część). Do masła dodajemy też posiekane zioła (mniej więcej po 2 łyżki) i pieprz.

Wypatroszone pstrągi myjemy, osuszamy i smarujemy brzuchy sporządzonym masłem ( po łyżce na sztukę, nie przerażajcie się tą ilością, część masła wycieknie podczas obróbki cieplnej). Cytrynę kroimy na półplasterki i także wkładamy do wnętrza ryby (powinny się w każdej zmieścić mniej więcej 3 sztuki). Z zewnątrz nacieramy pstrągi oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.

Owijamy każdą rybę w boczek – weźcie długie, cienkie plasterki, w razie potrzeby można dodatkowo spiąć ryby wykałaczkami, choć i bez nich do naoliwionej ryby boczek się przyklei.  Pstrągi grillujemy na mocno rozgrzanym ruszcie, aż skórka i boczek się zarumienią. Gdy to nastąpi przewracamy je na drugi bok i wyczekujemy tego samego rezultatu z drugiej strony.

Pstrąg z grilla z boczkiem i masłem ziołowo czosnkowym

Zostało nam oczywiście sporo masła, proponuję poddusić na nim warzywa. Cebulę, czosnek i cukinię smażymy na niewielkim ogniu, na naszym maśle (około dwóch łyżek), po około 5 minutach dodajemy mokrego,  lekko zblanszowanego brokuła podzielonego na różyczki. Podduszamy wszystko pod przykryciem kolejne 5 minut, podlewając odrobiną cydru. Na sam koniec dorzucamy mniej więcej szklankę świeżego (lub mrożonego) groszku. Jeśli zaczniemy z warzywami w momencie wrzucenia pstrągów na grill, to oba dania będą gotowe w takim samym czasie.

Gdyby ktoś łaknął pieczywa, posmarujmy kromki resztą masła, i wrzućmy na 2 minuty na grill – zyskamy świetne, czosnkowe grzanki.

Pstrąg z grilla

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *