Potrójnie paprykowe wrapsy z wieprzowiną
Kolejna potrawa zawinięta w tortillę. Zostało mi trochę polędwiczki wieprzowej…wystarczy dodać do niej nieco warzyw, doprawić i z niewielkiej porcji mięsa i placków robi się sycący, pełnowartościowy obiad.
Składniki(na 2 porcje):
- 1/2 małej polędwiczki wieprzowej
- 1/2 cukinii (niezbyt ogromnej)
- 10cm kawałek pora
- 1 cebula
- 1/2 papryki
- 1/2 pieczonej papryki z zalewy
- ząbek czosnku
- szklanka sosu pomidorowego (lub 2/3 puszki pomidorów i extra ząbek czosnku)
- natka kolendry
- 3-4 chilli chipotles z puszki (lub 1-2 świeże chilli i pół łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki)
- kmin rzymski, nasiona kolendry (po łyżeczce)
- sól, pieprz
- 2 tortille
- 2 łyżki gęstego jogurtu
Tortille potrójnie paprykowe bo używamy papryki świeżej, pieczonej i marynowanego chilli. Zaczynamy jednak od mięsa. Kroję polędwiczkę w cienkie paski, marynuję je w odrobienie oliwy i ok. łyżeczce utartej kolendry i łyżeczce kminu (min. 30 minut). Na oliwie podsmażam pokrojoną w piórka cebulę, dodaję cukinię (pokrojoną w słupki), gdy się lekko zarumienią dokładam pora i czosnek, po chwili wszystkie papryki (pokrojone w paski), sos pomidorowy. Doprawiam solą, pieprzem i ew. odrobiną cukru, duszę 15 minut. Do gorącego sosu dokładam mięso (znów odrobina soli bo polędwiczki nie były solone) i duszę 5-7 minut aby mięso nie było surowe. Na koniec dodaję posiekaną natkę kolendry. Na suchej patelni podgrzewam tortille by zmiękły, wkładam w nie farsz i podaję z jogurtem, posypane kolendrą. Kurczak czy indyk też świetnie się sprawdzą w tym przepisie.