Pierożki z porem i kukurydzą
Doskonałe na zimno i i na ciepło. Farsz powstaje w kilka minut a gotowe ciasto francuskie także ułatwia sprawę. Fajna, imprezowa przekąska z niedrogich składników.
Składniki (na 10 sztuk okrągłych pierożków Ø7,5 cm):
- mały por
- 3 plasterki wędzonego boczku (opcja)
- łyżka masła
- 2 łyżki tartego cheddara
- 2 łyżki grubego szczypioru od dymki
- 3 łyżki kukurydzy
- łyżka posiekanych rodzynek
- łyżka posiekanych chilli chipotles (ok. 2 sztuki)
- sól, pieprz
- opakowanie ciasta francuskiego
Pokrojonego w półplasterki pora wraz z boczkiem (jeśli nie robimy wersji wege) podduszamy na maśle, gdy por zmięknie dodajemy posiekane papryczki i rodzynki (nie moczymy ich), podsmażamy chwilę. Zestawiamy z ognia i dodajemy dymkę, kukurydzę i starty na dużych oczkach ser, doprawiamy do smaku, studzimy. Zimny farsz układamy na cieście – ja wycinałam kółka szklanką (jak na pierogi) i zlepiałam dwa kółka razem. Można wyciąć większe kółka i złożyć na pół (klasyczne pierogi) – nadajcie im tak fantazyjny kształt jak chcecie. Schładzam gotowe pierogi przez 30 minut w lodówce, piekarnik rozgrzewam do 200°. Do gorącego pieca wkładam ułożone na papierze do pieczenia pierogi (nakłujcie je widelcem po wierzchu) i piekę aż się zrumienią – około 15-18 minut.
Jeśli używacie świeżego chilli to oczywiście pomocna będzie szczypta wędzonej papryki i ok. łyżeczka koncentratu pomidorowego. W wersji wege wędzona papryka także się przyda (nie mamy wędzonego boczku), podobnie jak dodatkowa szczypta soli.