Pierożki z porem i kukurydzą

Pierożki z porem i kukurydzą

Doskonałe na zimno i i na ciepło. Farsz powstaje w kilka minut a gotowe ciasto francuskie także ułatwia sprawę. Fajna, imprezowa przekąska z niedrogich składników.

Składniki (na 10 sztuk okrągłych pierożków Ø7,5 cm):

  • mały por
  • 3 plasterki wędzonego boczku (opcja)
  • łyżka masła
  • 2 łyżki tartego cheddara
  • 2 łyżki grubego szczypioru od dymki
  • 3 łyżki kukurydzy
  • łyżka posiekanych rodzynek
  • łyżka posiekanych chilli chipotles (ok. 2 sztuki)
  • sól, pieprz
  • opakowanie ciasta francuskiego

Pokrojonego w półplasterki pora wraz z boczkiem (jeśli nie robimy wersji wege) podduszamy na maśle, gdy por zmięknie dodajemy posiekane papryczki i rodzynki (nie moczymy ich), podsmażamy chwilę. Zestawiamy z ognia i dodajemy dymkę, kukurydzę i starty na dużych oczkach ser, doprawiamy do smaku, studzimy. Zimny farsz układamy na cieście – ja wycinałam kółka szklanką (jak na pierogi) i zlepiałam dwa kółka razem. Można wyciąć większe kółka i złożyć na pół (klasyczne pierogi) – nadajcie im tak fantazyjny kształt jak chcecie. Schładzam gotowe pierogi przez 30 minut w lodówce, piekarnik rozgrzewam do 200°. Do gorącego pieca wkładam ułożone na papierze do pieczenia pierogi (nakłujcie je widelcem po wierzchu) i piekę aż się zrumienią – około 15-18 minut.

Jeśli używacie świeżego chilli to oczywiście pomocna będzie szczypta wędzonej papryki i ok. łyżeczka koncentratu pomidorowego. W wersji wege wędzona papryka także się przyda (nie mamy wędzonego boczku), podobnie jak dodatkowa szczypta soli.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *