Pesto z fety i buraków

Pesto do makaronu, pasta do chleba, smarowidło do naleśników, baza dressingu do sałatki – zastosowań tej różowej mikstury może być wiele. Buraki w odsłonie nieoczywistej, lecz niezwykle pysznej.

Składniki:

  • 3 pieczone buraki
  • 50g orzechów nerkowca
  • 20g parmezanu
  • 50g fety
  • gałązka rozmarynu
  • łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 ząbka czosnku
  • świeżo mielony pieprz

Zawsze powtarzam, że buraków należy upiec więcej, za jednym zamachem. Bo z części można zrobić choćby taką sałatkę, część zetrzeć z jabłkiem i chrzanem, na klasyczną „jarzynkę” do kotleta…a z niewykorzystanych zrobić takie oto proste pesto. To po kolei.

Na suchej patelni podprażamy nerkowce (nie przypalcie) i studzimy. Zimne orzechy rozdrabniamy w blenderze z czosnkiem, gałązką rozmarynu (same listki) i parmezanem. To są najtwardsze składniki, więc idą na pierwszy ogień.

Dorzucamy buraki (obrane ze skórki), fetę, oliwę i ocet. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, miksujemy, próbujemy. Dla mnie feta zapewnia dostateczną dozę soli, gdyby jednak ktoś chciał, to dosalamy, dopieprzamy, dokwaszamy – wedle uznania. Nerkowce można zastąpić migdałami lub orzeszkami pinii, można dodać więcej czosnku, rozmaryn zastąpić natką pietruszki. Dla mnie powyższe proporcje są idealne.. ale każdy ma w końcu indywidualny smak – eksperymentujcie.

IMG_0218

Co zrobić z takim smarowidłem?

  1. Pasta smakuje genialnie ze świeżym chlebem
  2. sprawdzi się jako pesto do makaronu (rozrzedźcie je oliwą, odrobiną wody spod makaronu i łyżką soku z buraków)
  3. stanowi genialny farsz do naleśników z rukolą i pleśniowym serem
  4. z cebulą i olejem będzie fajną marynatą do śledzia
  5. wymieszana z oliwą i cytryną stanie się dressingiem do sałatki
  6. skropiona bonusową łyżeczką soku z cytryny będzie dobrym dipem do ryby z grilla

IMG_0205

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *