Pasta z bobu z musztardą Dijon i migdałami

Bardzo prosta, warzywna pasta – sama w sobie jest już doskonałym smarowidłem do kanapek, można dodatkowo zmienić jej charakter rozmaitymi, pasującymi do tejże bazy dodatkami. Do tego pieczywo, pomidor, i mamy śniadanie.

Składniki (na 300g miseczkę pasty):

  • 250g bobu
  • 2 łyżki migdałów bez skórki
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, oliwa
  • woda gazowana

Dodatki: twardy ser owczy, suszone pomidory, czarnuszka, bazylia, szczypiorek

Zaczynamy od ugotowania i obrania bobu, o tym jak gotować bób pisałam tu. Wyłuskany bób odstawiamy do lekkiego przestudzenia, w blenderze rozdrabniamy czosnek i migdały. Zalewamy sokiem z cytryny i partiami dosypujemy ugotowany bób. Gdy miksowana pasta zrobi się bardzo gęsta dodajemy musztardę i sól. Miksujemy dalej rozrzedzając masę wodą i oliwą. Ma powstać puszysta, lekka, smarowna masa.

IMG_1478

To może być koniec pracy nad pastą, możemy też zrobić wersje de luxe, w zależności od diety wybierając:

wegańsko: 2-3 sztuki suszonych pomidorów i garść listków bazylii siekamy drobno, dodajemy do pasty, nie miksujemy bo zepsujemy piękny, delikatny kolor całości.

wegetariańsko: dodajemy drobno starty ser (około łyżki) i posypujemy czarnuszką lub szczypiorkiem

Pasta jest idealna do świeżego lub grillowanego pieczywa, w sam raz dla tych, którym skończyły się pomysły na kanapkową treść, inną niż żółty ser, jajko lub szynka. Po więcej inspiracji kanapkowych kliknij tu.

IMG_1479

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *