Omlet z bryndzą
Puchaty, serowy omlet z pomidorową salsą – propozycja na treściwe, niespieszne weekendowe śniadanie.
Składniki (dla 2 osób lub 1 bardzo głodnej):
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka
- łyżka tartego parmezanu
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 60g bryndzy
Na oliwie podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gdy lekko się zezłoci dodajemy czosnek, smażymy jeszcze chwilę. Studzimy.
Jajka porządnie roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy sery, sól, pieprz i cebulę z czosnkiem. Masę wylewamy na patelnię (upewnijmy się, że dno i boki są pokryte cienką warstwą oliwy).
Dalsze postępowanie zależy od tego jaką dysponujemy patelnią. Jeśli ma metalową rączkę, która nie stopi się w piecu to smażymy omlet na średnim ogniu przez jakieś 3 minuty i wkładamy do piekarnika pod grill żeby zapiec wierzch. Jeśli nasza patelnia do pieca się nie nadaje ustawiamy ogień na minimalny i nakrywamy patelnię pokrywką. Ta metoda jest bardziej czasochłonna ale jeśli wierzch ma się ściąć a spód nie przypalić to wydatek 20 minut jest nieunikniony. Gotowy omlet podajemy z pomidorową salsą, posypany szczypiorem.