Omlet z bryndzą

IMG_7392

Omlet z bryndzą

Puchaty, serowy omlet z pomidorową salsą – propozycja na treściwe, niespieszne weekendowe śniadanie.

Składniki (dla 2 osób lub 1 bardzo głodnej):

  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • łyżka tartego parmezanu
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 60g bryndzy

Na oliwie podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gdy lekko się zezłoci dodajemy czosnek, smażymy jeszcze chwilę. Studzimy.

Jajka porządnie roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy sery, sól, pieprz i cebulę z czosnkiem. Masę wylewamy na patelnię (upewnijmy się, że dno i boki są pokryte cienką warstwą oliwy).

Dalsze postępowanie zależy od tego jaką dysponujemy patelnią. Jeśli ma metalową rączkę, która nie stopi się w piecu to smażymy omlet na średnim ogniu przez jakieś 3 minuty i wkładamy do piekarnika pod grill żeby zapiec wierzch. Jeśli nasza patelnia do pieca się nie nadaje ustawiamy ogień na minimalny i nakrywamy patelnię pokrywką. Ta metoda jest bardziej czasochłonna ale jeśli wierzch ma się ściąć a spód nie przypalić to wydatek 20 minut jest nieunikniony. Gotowy omlet podajemy z pomidorową salsą, posypany szczypiorem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *