Ogórkowy chłodnik z awokado i mlekiem kokosowym

IMG_7221

Żar leje się z nieba, chłodnik wydaje się więc idealnym rozwiązaniem. Buraczany klasyk to strzał w dziesiątkę, warto jednak pomyśleć nad jakąś odmianą. Baza była prosta: ogórek, czosnek, mięta – od tzatzików odeszłam jednak daleko na wschód. Słodkie mleko kokosowe, kwaśna limonka – poznajcie orzeźwiająca wariację na temat ogórkowego chłodnika, z kolendrą, imbirem i nutką sezamu. W sam raz dla wegan, bo nie zawiera nabiału.

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 400ml mleka kokosowego
  • 1 ogórek wężowy
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 8cm kawałek dymki
  • 1 -2 awokado (zależnie od rozmiaru)
  • 1 -2 limonki (od biedy cytryny)
  • ok. 400ml bulionu warzywnego
  • łyżeczka tartego, świeżego imbiru
  • mięta i kolendra (po dużej garści świeżych liści)
  • sól, pieprz
  • łyżeczka oleju sezamowego (na 1 porcję)
  • garść nasion sezamu

Zaczynamy od zmiksowania aromatycznej bazy w robocie kuchennym. Wrzucamy do niego miętę, kolendrę, z grubsza posiekany czosnek, dymkę i starty imbir. Dolewamy mniej więcej połowę mleka kokosowego aby łatwiej się miksowało. Przekładamy gładką masę do docelowego naczynia.

Awokado wydłubujemy ze skórki, wrzucamy do robota, miksujemy z drugą połową mleka kokosowego i sokiem z jednej limonki.  Dlaczego nie miksujemy wszystkiego od razu? Bo awokado źle znosi nadmierne rozdrabnianie. Mniej leniwi w ogóle mogą rozgnieść je widelcem z sokiem z limonki, będzie jeszcze lepsze. Ogórka myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy łyżeczką pestki, ścieramy resztę na grubej tarce wprost do docelowego naczynia. Mieszamy, próbujemy. Dodajemy sól, pieprz i nieco rozrzedzamy zupę warzywnym bulionem (zgęstnieje w lodówce, więc zróbcie ciut za rzadką).

Chłodzimy minimum 2 godziny. Ja po tym czasie dosypałam jeszcze odrobinę soli (potrawa na zimno wydaje się mniej słona) i dolałam więcej soku z limonki – nabiał jest kwaśny, słodkie mleko kokosowe powinniśmy zakwasić.

Ogórkowy chłodnik z awokado i mlekiem kokosowym

Chłodnik podajemy posypany podprażonym sezamem i polany łyżeczką oleju sezamowego. Można udekorować wierzch plasterkami ogórka, szczyptą chilli, listkami mięty i kolendry. Kto powiedział, że weganie nie mogą zjeść sobie chłodnika?!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *