Naleśniki z kurczakiem i batatami

Dość niecodzienny farsz do pszenno – żytnich naleśników, z orzechami, ziołami i nieco na indyjską nutę. Upieczone słodkie ziemniaki i przyprawiona curry pierś z kurczaka czynią z tych naleśników całkiem poważną propozycją lunchową a nawet obiadową.

Składniki:

  • 6-8 naleśników
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 duży, słodki ziemniak (lub 2 mniejsze)
  • 1 ząbek czosnku
  • 100ml maślanki
  • czubata łyżeczka curry
  • 1/3 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki (lub zwykłej, słodkiej)
  • 50g orzechów pekan (mogą być też laskowe lub nerkowce)
  • łyżka oleju z orzechów laskowych (rzepakowy też da radę)
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka posiekanej natki kolendry
  • 50g sera bursztyn (lub podobnego, słodkawego, dojrzewającego)
  • 1/2 świeżej chilli (lub chilli w płatkach)
  • sól, pieprz

Farsz wydaje się na pierwszy rzut oka nieco skomplikowany ale bardzo fajnie pozwala zagospodarować resztki. Z zupy z kukurydzy zostały mi pieczone bataty, ze śniadania trochę maślanki, po robieniu curry zaś połowa porcji kurczaka. Kurczaka kroję w niewielkie paski, w poprzek włókien i marynuję w maślance, curry, wędzonej papryce i odrobienie świeżo mielonego pieprzu. Upieczone, miękkie bataty obieram ze skóry póki są ciepłe, rozgniatam farsz na desce i łącze z ziołami, roztartym z solą na pastę czosnkiem, olejem i podprażonymi, posiekanymi orzechami i chilli – tak przygotowany farsz spokojnie wytrzyma kilka dni w lodówce, w pojemniku. Kurczak też może w marynacie postać 24 godziny więc jeśli nagle się rozmyślicie np. w kwestii smażenia danego dnia naleśników – syndrom: pierdzielę, nie robię to macie de facto 3/4 pracy nad farszem za sobą.

Naleśniki – ja wzięłam 3 jajka, mleko, gazowaną wodę, sól, trochę oleju i wsypywałam na zmianę do masy po łyżce mąkę pszenną i żytnią pełnoziarnistą. W tym wpisie próbowałam wam przybliżyć proporcje na ciasto – możecie je traktować jako drogowskaz lub po prostu zrobić ciasto „na oko”. Jedna jedyna zasada: ciasto musi minimum 20 minut postać po połączeniu składników. Rozgrzewamy patelnię, mieszamy dokładnie „wypoczęte” ciasto i dopiero smażymy. Wyszło mi 10 sztuk, 7 napełniłam podanym powyżej farszem.

Mamy naleśniki, do farszu dodajemy starty na grubych oczkach ser i smażymy kurczaka. Starannie osączamy go z marynaty (żeby maślanka się nie przypalała podczas smażenia) i partiami smażymy – po minucie na stronę, na teflonowej patelni, bez tłuszczu. Jeśli macie dobrą patelnię a na dnie pojawi się warstewka przypalonej maślanki to wystarczy zebrać ją łopatką przed wrzuceniem kolejnej partii mięsa – bez problemu odejdzie.

Lekko przestudzonego kurczaka łączymy z batatowo serowym farszem, zawijamy (polecam formę krokieta) i odsmażamy na odrobinie oleju. Podajemy na ciepło z czymś pomidorowym i pikantnym (np. z takim sosem) lub czymś jogurtowo miętowym (np. tzatzikami z miętą).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *