Mus jabłkowo cynamonowy

IMG_7747

Bardzo prosta propozycja na pograniczu śniadania i deseru. Bezmleczny, gęsty mus na bazie jabłek (tych polskich, oczywiście) + domowe musli = piękny początek dnia, lub lekkie zwieńczenie posiłku.

Składniki (na 4-6 porcji):

  • 4 duże, kwaskowe jabłka
  • 1 cytryna
  • 200ml „mleka” owsianego
  • 30 – 50g naturalnego tofu
  • łyżeczka cynamonu
  • czubata łyżka płynnego miodu (dla wegan syropu klonowego)
  • 1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego (nie zapaszku, ekstraktu)
  • szczypta soli

Jabłka obieramy, kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce układamy w naczyniu do zapiekania lub na patelni. Skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy miodem, oprószamy cynamonem, dodajemy małą szczyptę soli. Jabłka albo dusimy na patelni albo pieczemy w 180° – chodzi o to aby zmiękły i zaczęły się rozpadać. Wystudzone owoce przekładamy do blendera, dodajemy „mleko” owsiane (sojowe jest niedobre – nie tylko w smaku, pisałam o tym tu). Możecie wybrać też „mleko” migdałowe lub ryżowe, moim skromnym zdaniem, kokosowe w tym przepisie akurat nie pasuje, a zależało mi na potrawie bez produktów mlecznych. Dolewamy wanilię i miksujemy. Aby nasz deser był gęściejszy dodajemy tofu (po kawałeczku). Po osiągnięciu pożądanej konsystencji schładzamy mus godzinę w lodówce.

Można też konsumować go od razu, bez chłodzenia. Dobrze jest zrobić większą porcję jabłek – upieczone, zamknięte w słoiku wytrzymają co najmniej tydzień w lodówce. Przydadzą się do szarlotki, lub kolejnej porcji powyższego deseru.

IMG_7747

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *