Meksykańska sałatka kukurydziana, z kurczakiem i fasolką
Staram się gotować ze świeżych składników, wybierając sezonowe, najlepsze warzywa i owoce. Zimą jednak, nie jest to takie proste. Ten przepis bazuje na warzywach mrożonych i puszkowanych – nie ma w nich przecież nic złego, pod warunkiem, że nie są nadmiernie przetworzone. Z mrożonej fasolki, kukurydzy i piersi kurczaka powstanie sałatka szybka, pikantna, aromatyczna, w sam raz na chłody.
Składniki (na 2 porcje):
- 150g piersi z kurczaka
- 100g fasolki szparagowej
- 200g ziaren kukurydzy
- 1 cebula
- 1/2 czerwonego, łagodnego chilli
- 1/2 pęczka kolendry
- 2 łyżki majonezu
- 1 czubata łyżeczka sosu sriracha (lub tabasco z ketchupem, w proporcji 1:1)
- łyżeczka soku z limonki
- przyprawy: kmin, kolendra, wędzona, słodka papryka, cynamon, chilli w płatkach, sól, pieprz
- łyżeczka oleju
Kurczaka kroimy w drobną kostkę i przyprawiamy utartymi w moździerzu przyprawami. Po pół łyżeczki kolendry, kminu i wędzonej papryki, do tego spora szczypta cynamonu, chilli, soli i pieprzu.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju, gdy się zeszkli dodajemy kurczaka i smażymy krótko, na dużym ogniu – dosłownie 2-3 minuty, inaczej mięso wyschnie i będzie niedobre.Cebulę i mięso przekładamy do miski.
Nie myjemy patelni – wrzucamy na nią zamrożoną fasolkę, lekko solimy i znów – smażymy krótko, tylko by ją rozmrozić i lekko podgrzać. Dorzucamy fasolkę do mięsa z cebulą.
Wiem, że z Meksykiem kojarzy się bardziej fasola czarna lub czerwona, ale one byłyby w tej sałatce zbyt treściwe i mączyste w konsystencji – chrupiąca, zielona, szparagowa będzie w sam raz.
Kukurydzę odsączamy z zalewy, dokładamy do reszty składników. Oczywiście możecie ugotować kolbę i uzyskać z niej potrzebną ilość ziaren…ale z puszką jest szybciej, i wcale nie mniej smacznie. Siekamy kolendrę, całe mnóstwo kolendry – nie żałujcie ziół.
Czas na sos: mieszamy majonez, sok z limonki, srirachę i drobno posiekane, świeże chilli.
łączymy składniki sałatki z dressingiem i serwujemy posypane kolejną porcją kolendry i posiekanych papryczek.
Jeśli brakuje wam akcentu chrupiącego, to do sałatki świetnie będą pasować pokruszone nachosy lub usmażone w głębokim oleju cienkie paski tortilli. W sałatce jest jednak sporo majonezu – więc dodatek skrobiowo tłuszczowy postanowiłam już sobie darować. Jeśli lista składników jest za krótka, można do sałatki dodać 1/2 awokado (skropcie je dodatkowo sokiem z limonki) lub 1/2 pomidora (zimą nie polecam).