Lekko pomidorowa zupa z pieczonej papryki

Lekko pomidorowa zupa z pieczonej papryki

Intensywna, słodkawa i kwaskowa jednocześnie. Z delikatną nutą rozmarynu i…chrzanu! Podana z prażonymi pestkami słonecznika i bryndzą jest wykwintną i zdecydowanie nietuzinkową, wegetariańską propozycją.

Składniki (na 3 duże porcje):

  • 3 suszone pomidory
  • 2 pieczone papryki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100ml rzadkiego przecieru pomidorowego
  • gałązka rozmarynu
  • 10 rodzynek
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka ketchupu
  • łyżeczka chrzanu
  • 500-600ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz

Papryki pieczone, w przeciwieństwie do marynowanych w occie, nie tak łatwo można kupić, na szczęście łatwo je zrobić, oto przepis. Mamy zatem upieczone, pozbawione skóry papryki z oliwy oraz, zdecydowanie dostępniejsze suszone pomidory, również w oliwie. Osączamy na sicie potrzebną ilość, w garnku, na oliwie szklimy pociętą w piórka cebulę. Po chwili dodajemy pocięty w plasterki czosnek, pomidory i papryki – tych nie trzeba nawet siekać – zupę zmiksujemy. Dolewamy przecier pomidorowy, miód i ketchup. Po 3-4 minutach zalewamy bulionem, wrzucamy garść rodzynek i drobno posiekany rozmaryn. Po 5 minutach miksujemy i dodajemy składnik sekretny, decydujący o unikalnym smaku tej zupy: chrzan. Jeśli zupa jest za gęsta dolewamy jeszcze nieco bulionu, doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z prażonymi pestkami słonecznika (dynia lub orzeszki piniowe też będą dobre) i serem. Według mnie idealnie pasuje bryndza, choć feta czy inny, owczy, biały ser także dobrze się sprawdzą.

Lekko pomidorowa zupa z pieczonej papryki

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *