Koperkowe śledzie w śmietanie

Koperkowe śledzie w śmietanie

Tradycyjny śledź w śmietanie jest lekko słodki, serwowany często z jabłkiem. Ja proponuję państwu prostą,  lekko zmodyfikowaną wersję „radomskiego” śledzia, śmietanowego ale nie słodkiego. W oryginale był to śledź z cyklu: jedzą wszyscy albo nikt bo ilość czosnku, cytryny i kwaśnej śmietany była porażająca. Czoch czochem ale jednak zmniejszyłam jego ilość i przełamałam tę petardę świeżością koperku i domieszką śmietanki słodkiej. Ten zimny, zmodyfikowany w Warszawie śledź doskonale sprawdzi się z ziemniakami na gorąco, tak nieco z poznańska 😉

Składniki:

  • 400g solonych filetów śledziowych z beczki
  • szklanka śmietany kwaśnej 12%
  • 4 łyżki śmietanki słodkiej 30%
  • 1/3 pęczka koperku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • pieprz (ja wybrałam czerwony)

Filety moczymy, osuszamy i lekko skrapiamy sokiem z cytryny. W misce mieszamy śmietany, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, otartą na drobnej tarce skórkę z cytryny (ok. pół łyżeczki) i posiekany koperek. W moździerzu ucieramy ziarna pieprzu (ok. łyżeczki), dokładamy do zalewy. Następnie dolewamy do niej ok. łyżkę soku z cytryny. Nie solimy mieszanki (mimo wymoczenia śledzie nadal są słonawe), próbujemy i ew. dodajemy jeszcze pieprzu/czosnku, jeśli z kolei wydaje się nam, że przesadziliśmy z mocnymi smakami dolewamy nieco słodkiej śmietanki. Śledzie wycieramy z nadmiaru soku (nie powinny w nim pływać ale zupełnie suche też być nie muszą) i układamy warstwowo w słoju, przekładając śmietanową zalewą. Po 8-12 godzinach w lodowce są gotowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *